بهترین زمان مصرف ویتامین D چه موقعی است؟
به گزارش جعبه مهر، زمان مناسب مصرف ویتامین دی D؛ تحقیقات جدید از دانشگاه کپنهاگ نشان می دهد که سطح پایین ویتامین D با خطر بالای حمله قلبی، مرگ زودرس و افزایش فشار خون همراه است لذا توصیه می شود روزانه 15 - 20 دقیقه بدون مصرف ضد آفتاب، در معرض نور آفتاب قرار گیرید. برای سلامت استخوان ها سطح سرمی 25 هیدروکسی ویتامین D باید 30 تا 32 نانوگرم در میلی لیتر سرم باشد.
خبرنگاران| در افرادی که کمبود ویتامین D دارند، یعنی سطح ویتامین D خون آن ها کمتر از 30 است، توصیه می شود که تا چند هفته قرص های ویتامین D حاوی 50 هزار واحد ویتامین دی را به طور هفتگی مصرف نمایند و پس از آن قرص های 50 هزار واحدی ویتامین دی ماهانه مصرف شود.
قرص های خارجی ویتامین D اغلب حاوی هزار واحد ویتامین دی است. یعنی اگر شما روزی یک قرص هزار واحدی مصرف کنید، در عرض یک ماه، هزار واحد ویتامین دی مصرف کرده اید. در صورتی که هر کدام حاوی 5 هزار واحد ویتامین دی است؛ بنابراین اگر سطح ویتامین دی شما نرمال است و کمبود ویتامین دی ندارید، مصرف روزانه یک قرص خارجی ویتامین دی (هزار واحد) کافی است. اما اگر سطح ویتامین دی شما کمتر از 30 است و کمبود ویتامین دی دارید توصیه می شود که تا چند هفته قرص های 50 هزار واحدی ویتامین دی را مصرف کنید (هفته ای یک قرص) و پس از آن ماهی یک قرص 50 هزار واحدی مصرف کنید تا این که سطح ویتامین دی بدن شما به حد نرمال (بالای 30) برسد.
با توجه به اهمیت موضوع ویتامین دی در بدن انسان و نقش آن در سلامتی مخصوصا مادران سالمند و اهمیت آن در پوکی استخوان ضروری است اطلاعاتی در این زمینه داشته باشید.
تحقیقات جدید از دانشگاه کپنهاگ نشان می دهد که سطح پایین ویتامین دی با خطر بالای حمله قلبی، مرگ زودرس و افزایش فشار خون همراه است لذا توصیه می شود روزانه 15 - 20 دقیقه بدون مصرف ضد آفتاب، در معرض نور آفتاب قرار گیرید. برای سلامت استخوان ها سطح سرمی 25 هیدروکسی ویتامین دی باید 30 تا 32 نانوگرم در میلی لیتر سرم باشد.
اگر سطح سرمی 25 هیدروکسی ویتامین دی پایین تر از 25 نانوگرم در میلی لیتر باشد بدن با کمبود ویتامین دی روبرو است و اگر سطح سرمی این ویتامین کمتر از 12 نانوگرم درمیلی لیتر باشد می گویند با کاهش شدید ویتامین دی روبرو می باشد روزانه 2200 تا 3000 واحد از ویتامین دی مورد نیاز است که این ویتامین باید از طریق آفتاب، مواد غذایی (ماهی قزل الا، تخم مرغ، شیرغنی شده، روغن کبد ماهی)، و مکمل های ویتامینی تامین شود.
توصیه های پزشکی به مصرف روزانه 200 واحد ویتامین دی برای سن تولد تا 50 سالگی و 400 واحد ویتامین دی برای سنین 51 - سالگی 70 و 600 واحد از این ویتامین برای سنین 70 سال و بالاتر می باشد.
مولتی ویتامین ها به طور کلی 400 واحد ویتامین D. و مکمل های کلسیم 200 تا 400 واحد ویتامین D. ویتامین D3 دارند.
دوز مصرفی قابل قبول ویتامین دی 2000 واحد روزانه می باشد و دوز های بالای 10000 واحد روزانه ایجاد مسمومیت می کند؛ و مواردی که 25 هیدروکسی ویتامین دی سرم بالای 150 نانوگرم درمیلی لیتر باشد خطر مسمومیت وجود دارد.
بهتر است سطح 25 هیدروکسی ویتامین دی بیشتر از 100 نانوگرم در میلی لیتر نشود. تا فرد دچار علائم مسمومیت با این ویتامین نشود.
مصرف روزانه 1000 واحد ویتامین دی سطح سرمی 25 هیدروکسی ویتامین دی را بعد از چند هفته به 10 نانوگرم در میلی لیتر می رساند برای افراد چاق ممکن است زمان بیشتری نیاز باشد.
یک مثال توسط یک انکولوژیست از یک زن یائسه بدون علامت در شروع درمان با یک مهار نماینده آروماتاز یک استئوپنی خفیف پیدا کرد سطح 25 هیدروکسی ویتامین دی 20 نانوگرم در میلی لیتر بود. (اگر 25 هیدروکی ویتامین دی 40 نانوگرم در میلی لیتر باشد حد کلسیم بدن کافی است) برای درمان او روزانه 2000 واحد ویتامین D3 به مدت سه ماه داده شد.
یک درصد افراد دارای هیپرپاراتیروئید اولیه هستند که ممکن است با دادن ویتامین دی و مکمل کلسیم جبران نشود و فرد هیپر کلسمی پبدا کند.
مورد دیگر زنی با شاخص توده بدنی 35 کیلوگرم بر متر مربع که از خستگی، ضعف، و آرترالژی منتشر شکایت داشت تحت درمان ضد هورمون قرار گرفت در یک آزمایش سطح هورمون 25 هیدروکسی ویتامین دی 9 نانوگرم در میلی لیتر بود یعنی کمبود شدید ویتامین D. داشت که به احتمال زیاد مسئول تمام یا برخی از علائم او بود.
باید سریعا 4000 واحد روزانه یا 30000 واحد در هفته ویتامین D3 داده و بعد از 6 تا 12 هفته سطح 25 هیدروکسی ویتامین دی چک شود هنگامی که این سطح به 40 نانوگرم در میلی لیتر رسید دوز نگهدارنده، روزانه 2000 واحد ویتامین D3 بدهید برای زنان چاق دوز های بالاتری نیاز است؛ لذا انکولوژیست ها توصیه می نمایند که برای سلامت اسکلتی عضلانی هر سه ماه یک بار سطح ویتامین دی را چک کنید. این ویتامین را بیشتر در پاییز، زمستان و اوایل بهار مصرف کنید. در فصل تابستان نیازی به مصرف این ویتامین نیست.
توجه: ویتامین دی، چون محلول در چربی است در بین غذا مصرف کنید؛ و تجویز این ویتامین را به پزشک بسپارید.
در حال حاضر بسیاری از مردم دچار کمبود ویتامین دی هستند. دلیل این امر یکی تعداد کم غذا های دارای ویتامین دی مثل زرده تخم مرغ، ماهی آزاد و روغن زیتون است، اما بیشتر ویتامین دی از طریق غذا های غنی شده مثل شیر مصرف می شود.
اما درصد زیادی از مردم دچار عدم تحمل لاکتوز بوده و شیر های غنی شده را نمی توانند مصرف نمایند.
عوامل زیادی در در توانایی بدن برای جذب ویتامین دی تاثیر دارد. جایی که زندگی می کنید، فصل، زمانی که بیرون از خانه بدون ضد آفتاب سپری می کنید، رنگدانه سازی پوست، سن، چاقی، آلودگی هوا، و داشتن روده سالم با بیشترین ظرفیت جذب، از جمله این عوامل هستند.
ویتامین دی یک هورمون است و به نور خورشید نیاز دارد تا بدن بتواند به طور مناسب آنرا بسازد.
ویتامین D. برای سلامت فردی مفید است. این ویتامین نقش مهمی در عملکرد ایمنی بدن، تقسیم سلول های سالم و سلامت استخوان دارد. ویتامین D. برای جذب و متابولیسم کلسیم و فسفر ضروری است.
بسیاری از مطالعات ارتباط بین سطح ویتامین D. سرم و خطر افزایش برخی انواع سرطان، بیماری های خودایمنی، بیماری های عصبی، مقاومت به انسولین و بیماری های قلبی عروقی را نشان می دهد.
تمام زنان باردار باید هر روز 10 میکروگرم مکمل ویتامین D. مصرف نمایند تا این ویتامین به اندازه کافی برای چند ماه اول بارداری باشد. مادران شیرده نیز باید مکمل ویتامین D. مصرف نمایند، چون بدون آن احتمال نرمی استخوان وجود دارد که میتواند به بیماری ریکی (بیماری که روی استخوان های بچه ها تاثیر میگذارد) منجر شود.
در برخی خانم ها نیاز به ویتامین D. در بارداری بیشتر از دیگران است. اگر هرکدام از شرایط زیر وجود داشته باشد مادر باردار در خطر کمبود ویتامین D قرار می گیرد:
- پوشاندن کامل پوست بدن
- استفاده از بلوک خورشدیی با عامل بالا
- داشتن پوست تیره
- شاخص توده بدنی بالاتر از 30
دلایل کمبود ویتامین D زیاد است، اما پیش از آنکه این دلایل را معین کنید باید بدانید که تعداد بسیار کمی از مواد غذایی حاوی ویتامین D. هستند.
این مواد غذایی شامل تخم مرغ، ماهی قزل آلا و ماهی هستند. اما بیشتر ویتامین D. توسط خوراکی های غنی شده مانند شیر مصرف می شود. برای 75 درصد از مردم که دچار عدم تحمل لاکتوز هستند محصولات شیری تقویت شده منبع قابل اعتمادی برای دریافت ویتامین D. نیست.
علاوه بر این بسیاری از عوامل بر توانایی بدن در جذب ویتامین D. تاثیر می گذارند. این عوامل عبارتند از:
- محل زندگی
- فصل
- مدت زمانی که خارج از منزل بدون کرم ضدآفتاب می گذرانید
- رنگ پوست
- سن
- چاقی
- آلودگی
این عوامل در جذب این ویتامین نقش دارند، زیرا ویتامین D. در واقع یک هورمون است و نیاز به نوز خورشید دارد تا بدن بتواند آن را به درستی تولید کند.
تحقیقات نشان می دهد قرار دریافت در معرض نور خورشید به مدت 5 تا 10 دقیقه، 2 تا 3 بار در هفته می تواند در جذب ویتامین D. موثر باشد. با این حال بهترین راه برای حصول اطمینان از دریافت ویتامین D. بهترین راه مصرف مکمل است.
در هنگام استفاده از مکمل انتخاب شما بین دو نوع ویتامین D. است.
نوع گیاهی ویتامین D یا ارگوکلسیفرول و نوع حیوانی آن یا کوکلسیفرول که معمولا از روغن ماهی یا لانولین گوسفند به دست می آید. نوع حیوانی ویتامین D جذب بالایی در بدن دارد، اما اگر شما گیاهخوار هستید باید نوع گیاهی را انتخاب کنید.
منبع: فرادید