به دنبال احیای معماری ایرانی در دانشگاه هستیم، فارغ التحصیلان رشته های معماری دانش کافی ندارند
به گزارش جعبه مهر، رئیس دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه هنر گفت: مهمترین ویژگی دانشکده وجود هیئت علمی جوان و پویا در آن دانست.
به گزارش گروه دانشگاه خبرنگاران، سیدبهشید حسینی به تازگی به عنوان رئیس دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه هنر شده است ضمن بیان این مطلب اظهار کرد: این دانشکده،دانشکده جوانی است، از آن حیث که ما هیئت علمی جوانی نیز در اختیار داریم که شاید مسن ترین آنها خود من باشم. این امر موجب می گردد که ارتباط خوبی میان اساتید و دانشجویان این دانشکده به وجود آید و انگیزه به منظور پویایی و شکوفایی بیشتر میان استاد و دانشجو افزایش چشمگیری داشته باشد.
وی ادامه داد: وحدت و همدلی مطلوبی میان اعضای هیئت علمی این دانشکده وجود دارد و به جرئت می توان گفت که همه همکاران تاب آوری زایدالوصفی در روبروه با موانع و مسائل دارند و هر بحران و مسئله ای که اتفاق می افتد بلافاصله با توسل به همان وحدت و همدلی که به آن اشاره کردم حل و فصل می گردد. البته به غیر از این نیز نباید از یک محیط دانشگاهی انتظار داشت و در شرایطی که ما مسائل فرهنگی عدیده ای داریم و به دلیل بروز بعضی از مسائل اداری و اقتصادی که بعضاً در جامعه شاهد آنها هستیم نوعی فضای بی اعتمادی را در جامعه موجب شده است، توقع می رود که حداقل در محیط دانشگاهی این شفافیت، وفاق و همدلی وجود داشته باشد و دانشجو که موجود باهوشی است به دور از حاشیه ها و مسائل غیرفرهنگی به قوام و پختگی لازم رسیده و در این محیط رشد کند.
رئیس دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه هنر تاکید نمود: بروز بعضی مسائل ظاهری که معمولاً هم از بیرون از محیط دانشگاهی آن را تعبیر به مسائل ضدفرهنگی می نمایند و از گوشه و کنار شنیده می گردد که دانشجویان به ویژه دانشجویان رشته های هنری شأن دانشگاه را رعایت نکرده و احتمالاً پرحاشیه هستند اما باید در مقام دفاع برآمده و بگویم که اتفاقاً قشر کنونی دانشگاهی ما و حداقل آنچه که در محیط دانشکده خودمان آن را شاهد هستم، اگر از نظر نگاه باوری، اخلاق مداری و عرق ملی بیشتر از جوانان دوران انقلاب و دفاع مقدس نباشند، کمتر نیستند و در بزنگاه ها امتحان خود را به خوبی پس داده و می دهند.
وی اضافه کرد: سیاستگذاری و تصمیم گیری در خصوص امور جاری در دانشکده منوط به درک مسئولان و اساتید آن از تمام دغدغه های جاری در زندگی و مناسبات اجتماعی است که جوان امروز با آن روبرو است. اگر ترکیب هیئت علمی و رنج سنی اساتید یک محیط دانشگاهی بالا باشد شکاف به وجود آمده باعث می گردد درک متقابل استاد و دانشجو و از مقطعی به بعد شاهد جریان یکطرف و بدون انعطافی خواهیم بود که صرفاً به بارش اطلاعات از سوی استاد به دانشجو صورت می گیرد بدون آنکه تعامل مؤثر را ببینیم. خوشبختانه در دانشکده معماری و شهرسازی به واسطه دارا بودن کادر علمی جوان و باانگیزه، بروز این شکاف و عدم درک متقابل را شاهد نیستیم و در محیط دانشگاه استاد و شاگرد فارغ از روابط رسمی و اداری در حال زندگی کردن با یکدیگر هستند.
دکتر حسینی ادامه داد: ما در زمینه معماری دارای پیشینه غنی هستیم اما حداقل در یکی دو دهه گذشته با مروری بر سیر تحولات معماری و شهرسازی حداقل در همین شهر بزرگ تهران شاهد بروز بعضی ناهنجاری و نگاه سلیقه ای و شلختگی در ابنیه شهری هستیم تا جایی که حتی در فرم بنای شهری نیز هیچ هویتی مشهود نیست. چرا به چنین مسئله ای دچار شدیم و چرا نقش باور علمی و دانشگاهی و تأثیر آن بر اصلاح این امور تا به این اندازه کمرنگ است؟
به گفته وی، تا یکی دو دهه پیش رجوع به بدنه دانشگاهی و تخصصی فارغ التحصیلان رشته های معماری برای ساخت و سازها، امری بوده که ضرورتش بنا به دلایلی در مقطعی حس نمی شده است. ما در دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه هنر به دنبال آن هستیم تا از مجموع رویدادهای معماری جاری در این دانشکده و البته میزان علاقه مند و دغدغه مندی دانشجویان به تمی برسیم که براساس آن و به میزان سهمی که می توانیم در طراحی و ساخت و ساز بناهای شهری ایفا کنیم راه گذشته را تکرار نکرده و با حرکتی هوشمند و به روز شده با اتکا به پیشینه فرهنگی معماری ایرانی فارغ از خودباختگی و متوسل شدن به فرم معماری غربی، در فضاهای شهری، فرم معماری ایرانی را احیا کنیم.
رئیس دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه هنر گفت: زمانی که ما به عنوان دانشجوی این رشته جذب دانشگاه شدیم، 3 مرکز دانشگاهی هر کدام سالی 40 پذیرش داشت که در مجموع در سال 120 دانشجو بود که به طور پیوسته 6 سال به تحصیل می پرداختند اما در شرایط کنونی بیش از یک هزار مرکز دانشگاهی وجود دارد که به شکل ترمی به پذیرش دانشجو مبادرت می ورزند، در چنین شرایط کاملاً مشهود است که میزان خروجی دانشگاه ها با توجه به ظرفیت بازار کار موجود تعادل و توازنی نخواهد داشت. در یک مقطعی هرچه فارغ التحصیل رشته معماری داشتیم برای کار به کانادا مهاجرت می کردند تا جایی که کانادا اظهار داشت که آیا فقط در دانشگاه های ایران رشته معماری تدریس می گردد؟!
وی اذعان کرد: فارغ التحصیلان رشته های معماری ما فاقد دانش کافی هستند و دانسته های ایشان چندان عمیق نیست و به شکلی سطحی و در پوسته باقی مانده است تا جایی که وقتی در یک پروژه که حتی طرح و نقشه فراهم شده و به تصویب رسیده است متأسفانه و به جرات بسیاری از آنها فاقد مهارت لازم در زمینه اجرای حداقل نمای یک بنا هستند. با این وجود باید بگویم که در شرایط تحریم قرار داریم و بسیاری از پروژه های اجرایی در زمینه معماری لغو شده است که اگر ما این شرایط را پشت سر بگذاریم رونقی را در زمینه بازار کار در عرصه معماری را نیز شاهد خواهیم بود.
دکتر حسینی تاکید نمود: ثبت وقایع معماری و ارائه تاریخچه روزمد و قابل استناد از سیر تحولات معماری چه در دوره معاصر و چه دوره گذشته را باید سازمان میراث فرهنگی و گردشگری تولیت کند که البته با توجه به موانع و مسائل و کسری بودجه دولت به نظر می رسد که هر چند ممکن است عزمی هم وجود داشته باشد اما فعلاً هیچ یک از آنها عملیاتی نمی گردد. به هر حال آنچه که به آن اشاره شد یعنی مستندسازی و ثبت وقایع معماری و آنالیز سیر تحولات آن به عنوان یک موضوع جدی و ضروری همیشه مطرح بوده است تا به این واسطه آسیب های موجود در این روند آنالیز گردد و منابع و مآخذی برای تحقیق و پژوهش کارشناسان در این زمینه به وجود آمده و به یادگار بماند.
رئیس دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه هنر در پایان گفت: تاکنون هیچ مراوده ای میان این دانشکده با مثلاً سازمان مرجعی همچون میراث فرهنگی در این مورد صورت نگرفته است اما دانشجویان این دانشکده به این امر تشویق می شوند و همانطور که گفتم از پشتوانه پژوهشی و تحقیقاتی خوبی نیز برخورداریم تا در صورت احتیاج به ارائه خدمات با توسل به دانش موجود در این دانشکده اقدام نماییم.
منبع: خبرگزاری دانشجوnamasho.com: نماشو، طراحی سایت، سئو، چاپ و طراحی گرافیکی را به ما بسپارید.