توسعه پایدار شهری منوط به حراست از بافت تاریخی شهرهاست
به گزارش جعبه مهر، دهمین اجلاس بین المللی رشد و توسعه شهری با رویکرد حفاظت از بافت های تاریخی در حوزه اوراسیا، 7 شهریورماه 98 با حضور معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور، رئیس دبیرخانه اجلاس اوراسیا، رئیس دانشکده طراحی صنعتی روسیه و جمعی از محققان و دانشجویان ملی و بین المللی در تالار وحدت دانشگاه تبریز برگزار شد.
به گزارش خبرنگاران به نقل از روابط عمومی میراث فرهنگی آذربایجان شرقی، محمدحسن طالبیان معاون میراث فرهنگی کشور در این اجلاس با اشاره به این که توسعه پایدار شهری منوط به حراست و الگوبرداری از بافت تاریخی شهرها است، گفت: حفظ آثار برجای مانده گذشتگان که نشان دهنده سابقه روشن تاریخ و فرهنگ است، رسالتی همگانی محسوب می شود که باید مردم دولت را در انجام آن یاری دهند.
او بابیان این که حفظ و حراست از بافت و میراث فرهنگی با نظارت علمی و مشارکت مردمی میسر خواهد بود، ادامه داد: حراست و حفاظت از میراث فرهنگی و بافت تاریخی با نظارت عالیه علمی به صورت اصولی با بهره گیری از دیدگاه افراد باتجربه و مشارکت دانشگاهیان در راستای حفظ مواریث گذشتگان و مشارکت علاقه مندان امکان پذیر خواهد بود. این اجلاس نیز زمینه ای مناسب برای تبادل تجربیات و دانش بین متخصصان ملی و بین المللی است که در شهر کهن تبریز محقق شده است.
طالبیان با اشاره به این که تبریز ازلحاظ بافت تاریخی و به عنوان دروازه شرق و غرب، منحصربه فرد است، گفت: ظرفیت غنی چون بافت تاریخی و میراث فرهنگی تبریز باید به عنوان یک ارزش اثرگذار همواره ماندگار بماند، بررسی های اجرا شده در این اجلاس نیز فرصتی مناسب است تا برای حفظ این میراث کهن به صورت علمی و تخصصی عمل کرد.
او گفت: پس از انتخاب تبریز به عنوان پایتخت گردشگری دنیا اسلام و کسب سایر عناوین بین المللی بیش ازپیش شاهد حضور گردشگران از اقصی نقاط دنیا در این شهر هستیم که خود نشان دهنده اهمیت موضوع و ضرورت حفظ آن است که باید با همکاری بخش های مختلف در حفظ آن بیش از گذشته اقدام شود.
معاون میراث فرهنگی کشور آمار تخریب در بافت دنیای را رقمی کمتر از دو درصدِ میزان کشوری مطرح نمود و میزان تخریب بافت تاریخی تبریز را کمتر از آمار مذکور دانست و گفت: خوشبختانه نهضت حفاظت و احیا از طریق استفاده ابزارهای اجتماعی و به دنبال علاقه و اشتیاق مردم به بافت دنیای و آثار ناملموس آن شکل گرفته و گویا امروز این مسئله مهم برای مردم و ساکنان بافت تاریخی نیز بسیار اهمیت دارد.
احیای بافت تاریخی و حفظ فرهنگ غنی گذشته
ریچی میاکه رئیس دبیرخانه اجلاس اوراسیا نیز حفظ اماکن تاریخی و به اشتراک گذاشتن تجارب کشورهای حوزه اوراسیا را از اهداف این اجلاس برشمرد و گفت: اجلاس اوراسیا در سال 2003 با همکاری کشورهای عضو در چین آغاز به کارکرد.
او دغدغه همه افراد عضو این اجلاس را احیای بافت تاریخی و حفظ فرهنگ غنی گذشته مطرح نمود و گفت: با دست یافتن به ایده های مشترک، آینده ای ساخته می شود که در آن گذشته هم دیده شود.
میاکه بابیان این که می توان بامطالعه گذشته آینده ای بهتر ساخت، اظهار کرد: ما بسیار علاقه مند به همکای بین کشورهای عضو و اشتراک علایق و فرهنگ های متفاوت و درعین حال زیبای یکدیگر هستیم که در این میان ارتباط چهره به چهره با مردمان و شنیدن سخنان آن ها برای ما مغتنم است. دیدار دانشجویان کشورهای مختلف از بازار تاریخی و برخورد بسیار گرم مردم تبریز نمونه بسیار زیبای تبادل فرهنگی است.
فرصتی برای اشتراک گذاری مفاهیم فرهنگی و تاریخی
مرتضی آبدار مدیرکل میراث فرهنگی آذربایجان شرقی نیز اجلاس رشد و توسعه شهری را فرصتی برای اشتراک گذاری مفاهیم فرهنگی و تاریخی جوامع حوزه اوراسیا مطرح نمود.
او گفت: به سبب اهمیت شهر تبریز در جاده ابریشم به عنوان دروازه دنیای شرق و غرب و میراث فاخر فرهنگی آن، میزبانی این اجلاس با تبریز به ارمغان رسید.
آبدار گفت: از دیدگاه علمی، هدف اجلاس، توسعه تجربه و دانش های کسب شده در شهرهای آسیای مرکزی و شرقی، طی دهه های اخیر هست که در این راستا، با راه اندازی سیستم بهره برداری مشترک از بانک اطلاعات و تبادل اطلاعات لازم، راستا توسعه را هموارتر می سازد.
او تشخیص راستا درست برنامه ریزی برای آینده میراث تاریخی و محیط زیست را در مناطق درحال توسعه ضروری دانست و گفت: با مقایسه نمونه های مشابه توسعه یافته در دنیا، باید به دیدگاهی کلی دست یافت تا با مسائل واقعی از طریق اجرای برنامه های مفصل برای هر شهر و منطقه به ویژه در مناطق مشخص شده، برخورد کرد.
مدیرکل میراث فرهنگی آذربایجان شرقی بابیان این که این اجلاس فضایی برای انتقال تجربیات و دانش میان دستگاه ها و شهرداری ها است، ادامه داد: مدیران، متخصصین و کارشناسان که بر مسائل مدیریت جمعیت شهری متمرکزند، می توانند از این فضای تبادل دانش بهره مند شوند.
او مطرح نمود: این اجلاس با حضور استادان و پژوهشگران علاقه مند در سه بخش بازدید از محورهای تاریخی، مطالعه و بررسی برداشت های حاصل از بازدیدها و اجلاس علمی تدوین شد.
آبدار گفت: امید است اجلاس بین المللی اوراسیا که با همکاری مشترک ادارات، نهادها و دانشگاه های استان برگزار می شود، در تمامی محورهای مشخص شده به اهداف متعالی و ژرف نگرانه خود دست پیدا کند، و تبریز و میراث فرهنگی فاخر و ماندگارش از آثار آن به بهترین نحو بهره مند شود.
حراست از بافت های تاریخی وظیفه تمام اقشار جامعه است
کریم حسین زاده دلیر دبیر علمی این اجلاس نیز در مورد علت انتخاب تبریز برای برگزاری دهمین اجلاس اوراسیا اظهار کرد: تبریز از زمان های بسیار دور در راستا جاده ابریشم واقع شده است و مهم ترین راه ارتباطی بین شرق و غرب آسیا محسوب می شود به همین خاطر تبریز به عنوان میزبان دهمین اجلاس اوراسیا انتخاب شد.
او اضافه کرد: این اجلاس با مسئولیت پروفسور میاکه رئیس دبیرخانه بین المللی اوراسیا حدود سه ماه قبل با تشکیل گروه ها و کمیته های علمی آغاز به کارکرد و امروز با همکاری و مشارکت نهادها و دستگاه های استانی شاهد برگزاری این اجلاس در تبریز هستیم.
حسین زاده دلیر حراست از بافت های تاریخی را وظیفه تمام اقشار جامعه مطرح نمود و گفت: لازمه رسیدن به توسعه ماندگار، آشتی سنت ها و ایده های نوین است.
منبع: میراث آریاnamasho.com: نماشو، طراحی سایت، سئو، چاپ و طراحی گرافیکی را به ما بسپارید.