طرز تهیه قلیه ماهی مخصوص جنوبی
به گزارش جعبه مهر، خبرنگارانـ غذا های سنتی جنوب صندلی خاصی در فرهنگ غذایی ایران دارند. غذا های استان های جنوبی معمولا پر ادویه و تند هستند. قلیه ماهی یکی از خورشت های معروف و پر هوادار جنوبی است که در استان های خوزستان، بوشهر، هرمزگان و جنوب سیستان و بلوچستان با روش های طبخ متفاوت تهیه می گردد. قلیه ماهی یک خورشت لذیذ با ارزش غذایی بالاست که ماهی، سبزی و تمر هندی از ترکیبات اصلی این غذاست.
به گزارش خبرنگاران، در بعضی از شهر های جنوب به جای ماهی از میگو در تهیه قلیه ماهی استفاده می نمایند. قلیه ماهی را همراه با نان و یا برنج سرو می نمایند که هر دو حالت آن مرسوم است. در ادامه این مطلب طرز تهیه یک قلیه ماهی خوشمزه جنوبی همراه با تمام نکات و فوت و فن های مربوط به پخت آن تقدیم شما کاربران گرامی خواهد شد.
مواد لازم برای تهیه قلیه ماهی جنوبی
ماهی شیر: 10 تکه
تمر هندی: یک بسته
شنبلیله: 125 گرم
گشنیز: 500 گرم
پیاز: 1 عدد
سیر: 5 حبه
نمک، فلفل قرمز و سیاه، زردچوبه: به مقدار لازم
روغن: به مقدار لازم
نکات مربوط به مواد اولیه
نکات مربوط به تمر هندی
تمر هندی (خرمای هندی) گیاهی از منطقه ها استوایی قاره آفریقاست که میوه آن شبیه لوبیایی درشت، قهوه ای، ترش مزه و سرشار از قند است. تمر هندی دارای کربوهیدرات، فیبر، پروتئین، انواع ویتامین، آهن، کلسیم، منیزم، فسفر و پتاسیم است. یک تمر هندی مرغوب باید تازه و ترش مزه باشد. هنگام خرید تمر هندی به مارک و اصل بودن آن توجه کنید. تمر هندی های غیر استاندارد معمولا با روش های غیر بهداشتی تهیه و بسته بندی شده اند که در این صورت ممکن است دارای حشرات ریز یا انگل های میکروبی باشند؛ بنابراین سعی کنید تمر هندی را از فروشگاه های معتبر مواد غذایی تهیه کنید.
نکات مربوط به پیاز
اگر بخواهیم به طور مختصر در خصوص کاربرد انواع پیاز ها شرح بدهیم، باید از پیاز زرد که معروف ترین عضو خانواده پیازهاست، آغاز کنیم. این پیاز برترین گزینه برای پخت و پز است. پیاز سفید طعم ملایم تری نسبت به پیاز زرد دارد. از نظر کاربرد تقریباً مثل پیاز قرمز است و می گردد آن را خام خورد و یا در سالاد ها و دیپ ها از آن استفاده کرد. این پیاز برای غذا های مکزیکی هم برترین گزینه است. پیاز قرمز نسبت به پیاز سفید و زرد فیبر بیشتری دارد و به خاطر رنگ زیبایش می توان از آن برای تزئین بشقاب غذا هم استفاده کرد. علاوه بر این برای کبابی کردن، سالاد و ساندویچ ها هم انتخاب مناسبی است. پیاز های قرمز به مقدار کافی عطر و طعم به غذا نمی دهند؛ بنابراین برای پخت و پز مورد استفاده قرار نمی گیرند
طرز تهیه قلیه ماهی جنوب
ابتدا گشنیز و شنبلیله را بشویید و به صورت خیلی ریز خرد کنید. سپس سبزی های خرد شده را توی یک ماهی تابه بریزید و وقتی آب سبزی خشک شد، کمی روغن به آن اضافه کنید. اگر شنبلیله تازه در دسترس ندارید، می توانید از شنبلیله خشک بهره ببرید. سبزی را حدود نیم ساعت تفت بدهید تا رنگش کاملا تیره گردد. در مرحله بعد پیاز و سیر را به صورت خیلی ریز خرد کنید و توی قابلمه بریزید و با کمی روغن تفت بدهید. مقداری زردچوبه و نمک به آن اضافه کنید و وقتی پیاز و سیر نرم شدند، سبزی های سرخ شده را به آن اضافه کنید.
تمر هندی را توی یک کاسه با آب جوش خیس کنید و با یک قاشق از هم باز کنید؛ سپس یک آبکش بردارید و روی یک کاسه دیگر بگذارید. تمر هندی را توی آبکش بریزید و آب آن را به سبزی اضافه کنید. دوباره تمر هندی را توی کاسه بریزید و به آن آب جوش اضافه کنید، بعد از چند دقیقه آبکش کنید و آب تمر هندی را به خورشت اضافه کنید. این کار را تا زمانی ادامه بدهید که فقط پوست و هسته های تمر هندی باقی بمانند. شعله اجاق گاز را کم کنید تا سبزی با آب تمر هندی بجوشد و خوب جا بیافتد.
حالا وقت آماده کردن ماهی است. ماهی شیر را به صورت تکه های 6 سانتی برش بزنید. کمی نمک، فلفل سیاه و قرمز و زردچوبه به ماهی ها بمالید و آن ها را در روغن داغ سرخ کنید. ماهی را باید در حدی سرخ کنید که وقتی آن را به خورشت اضافه کردید، وا نرود. بعد از دو ساعت که خورشت خوب جا افتاد و غلیظ شد، تکه های ماهی سرخ شده را به آن اضافه کنید و بگذارید خورشت نیم ساعت دیگر با ماهی بجوشد. بعد از این زمان اجاق را خاموش کنید. قلیه ماهی شما در این مرحله آماده است که می توانید آن را با پلوی سفید یا نان تازه نوش جان کنید.
نکات مهم پخت قلیه ماهی جنوبی
1 ـ تناسب سبزی برای پخت یک قلیه ماهی خوشمزه بسیار اهمیت دارد. توجه داشته باشید که نسبت گشنیز به شنبلیله تقریبا 4 به 1 است؛ یعنی اگر گشنیز شما 800 گرم باشد، باید 200 گرم شنبلیله داشته باشید. بهتر است مقدار سبزی را به همین نسبت کم و زیاد کنید، در غیر این صورت قلیه ماهی شما تلخ خواهد شد.
2 ـ سبزی تازه قطعاً طعم بهتری در قلیه ماهی خواهد داشت.
3 ـ سرخ کردن سبزی در قلیه ماهی اهمیت زیادی دارد. سبزی قلیه ماهی را باید در حدی سرخ کنید که رنگ آن به سیاهی بزند.
4 ـ برترین ماهی برای تهیه قلیه ماهی، ماهی شیر است؛ ولی از ماهی های دیگر مثل ماهی سنگسر، هامور، شیر، سرخو، سِکِن و جَش هم استفاده می نمایند. به طور کلی برای تهیه این غذا بهتر است از ماهی های استفاده گردد که سفت، گوشتی و لخم باشد. در صورتی که انواع ماهی های جنوبی دسترسی ندارید، می توانید از ماهی قزل آلا بهره ببرید.
5 ـ قلیه ماهی اصیل بسیار تند و تیز است؛ بنابراین در صورتی که منع مصرف فلفل ندارید، می توانید مقدار فلفلی را که به قلیه ماهی اضافه می کنید، بیشتر کنید.
6 ـ در اضافه کردن نمک به این غذا احتیاط کنید؛ زیرا تمر هندی نمک زیادی دارد.
7 ـ طی مراحل پخت هرگز در قابلمه را نگذارید؛ زیرا باعث عرق کردن و بریدن خورشت می گردد.
منبع: فرارومجله کامپیوتر: مجله کامپیوتر: هر چی در مورد تکنولوژی و کامپیوتر بخوای بدونی اینجا هست
تایلند: تایلند: سفر به کشور زیباییهای جنوب شرق آسیا، بانکوک، پوکت، پاتایا، سامویی، کرابی