مسمومیت با قرص برنج یا آلومینیوم فسفاید
به گزارش جعبه مهر، خبرنگاران | سرویس سلامت - مسمومیت با قرص برنج یا آلومینیوم فسفاید (AAIPP) یکی از شایع ترین مسمومیت ها است. این ماده که یک آفت کش رایج بوده و از آن برای ضدعفونی و حفاظت از دانه های غلاتی همچون برنج استفاده می گردد (و با نام های تجاری مانند کویک فو، سلفوس و در ایران با نام قرص برنج شناخته می گردد) سمی بسیار مهلک است، به ویژه هنگامی که درب ظرف آن تازه باز شده و مورد مصرف قرار می گیرد. این قرص با شوک عمیق، آماس قلب و از کار افتادن بعضی از ارگان های بدن موجب مرگ می گردد. این قرص آمار بالاترین ماده مورد استفاده برای خودکشی در شمال هند را داراست.

مسمومیت یا خودکشی با قرص برنج
افراد ممکن است که در سه حالت این قرص را مورد مصرف قرار دهند:
- خوردن اشتباهی قرص
- مصرف قرص به عنوان ماده توهم زا که گاهی به صورت تقلبی توسط افراد سودجو به فروش می رسد.
- مصرف آن با هدف خودکشی
اگرچه اغلب افرادی که با مصرف انواع قرص خودکشی می نمایند، نجات پیدا می نمایند اما خودکشی با قرص برنج هیچ درمان و راه حلی نداشته و مطمئنا فرد مسموم شده ظرف بیست و چهار ساعت خواهد مرد که البته این زمان بستگی به مقدار دوز مصرفی و مقاومت بدن فرد می تواند متفاوت باشد.
نشانه های مسمومیت با قرص برنج
در کمتر از چند دقیقه پس از ورود قرص به داخل معده علایم آن بروز پیدا می نماید. اولین اثر و علامت آن از کار انداختن سیستم گردش خون است. این مسمومیت دارای علایم دیگری مانند سرگیجه و فشار در ناحیه قفسه سینه، سردرد، خستگی، تهوع، تب و لرز، ضعف ماهیچه ای، دوبینی و … است. نشانه های اولیه متاثر از مسائل تنفسی و نشانه های بعدی به دلیل آسیب های وارده به کبد و کلیه است.
این قرص یکی از مورد استفاده ترین آفت کش های جهانست که در کمتر از بیست و چهار ساعت می تواند موجب مرگ فرد گردد. چراکه در ترکیب با اسید معده می تواند نوعی گاز بسیار مهلک فراوری کند.
در دسترس بودن قرص برنج
قیمت پایین این قرص گاهی باعث می گردد که افراد به راحتی و با هزینه ای چند هزار تومانی بتوانند آن را از عطاری ها تهیه نموده و برای خودکشی استفاده نمایند. این قرص ها که برای کشتن آفات در میان برنج گذاشته می گردد، اگر در محیطی که تهویه مناسبی ندارد قرار بگیرد ممکن است موجب مرگ ساکنین گردد.
نکته دیگر این است که این قرص از نظر ظاهری شبیه به قرص های روان گردان است و افراد سودجو گاهی آن را به عنوان قرص توهم زا به فروش می رسانند.
مرگ در اثر خوردن قرص برنج
مرگ در اثر قرص برنج به صورت مرگ سلولی است؛ و این بدان معنی است که در این نوع مرگ هر یک از بافت ها و سلول هایی که دارای جسم سلولی باشند، می میرند. در این حالت تمام نسوج و سلول های بدن مرده اند و دیگر قادر به تنفس هوازی نیستند.
نحوه اثر این قرص به این صورت است که حداکثر ظرف سه تا چهار ساعت سیستم تنفسی و مغز را مختل نموده و فرد با یک مرگ دردناک و زجرآور از جهان خواهد رفت.
درمان مسمومیت با قرص برنج
متاسفانه هیچ درمان موثر و مشخصی برای مسمومیت با قرص برنج وجود ندارد. این قرص چه به صورت خوردن و یا استشمام، می تواند موجب مسمومیت گردد و در صورتی که فرد مسموم شده سم را دفع نکند خواهد مرد. افرادی که قرص برنج خورده اند نباید آب بخورند زیرا باعث می گردد در معده گاز بیشتری فراوری گردد. این افراد باید بلافاصله به اورژانس منتقل شوند. خوردن جوش شیرین و پرمنگنات پس از مسمومیت می تواند یک راه پیش درمانی قبل از رسیدن به بیمارستان باشد.
دوز سمی قرص برنج
حتی نصف یک قرص برنج می تواند سبب مرگ یک فرد بالغ گردد و اختلالاتی مانند بلوکه شدن سیستم آنزیمی و مختل شدن فعالیت کلیه ارگان های بدن و در نهایت مرگ را به دنبال داشته باشد. بر اساس علایم فرد مسموم دچار کمبود اکسیژن شده، رفته رفته بدنش کبود و در نهایت دچار مرگ و خفگی سلولی می گردد. فرد در تمام طول دوره مسمومیت تا مرگ هوشیار بوده و احساس سوزش و درد در بدن خواهد داشت. این مرگ بسیار دردناک است و فرد عطش و تشنگی زیادی دارد.
بر اساس آماری که در سال نود و دو برای آنالیز تعداد مسمومین با قرص برنج انجام گرفت، نشان داده شد که حدود ششصد نفر در این سال با مصرف قرص برنج جان باخته اند.
انوع قرص برنج
دو نوع قرص برنج وجود دارد یک نوع آن که برای آفت کشی مورد استفاده قرار می گیرد، بسیار سمی و خطرناک است و نوع دیگر آن که در عطاری ها به صورت خوراکی به فروش می رسد و به عنوان قرص برنج لاغری مورد استفاده قرار می گیرد.
البته قرص لاغری آن نیز اگرچه موجب افزایش سوخت و ساز بدن خواهد شد اما مصرف طولانی مدت آن عوارض و صدمات جبران ناپذیری را ایجاد خواهد نمود زیرا گاهی در ساخت آن از مواد شیمیایی استفاده می گردد.
نتیجه گیری
با توجه به مهلک و سمی بودن قرص برنج و قابل درمان نبودن مسمومیت با قرص برنج بهتر است که از جایگزین های کم خطرتری برای دفع آفات کشاورزی استفاده گردد. همچنین علیرغم نظارت های بهداشتی و غیر مجاز بودن فروش این قرص در داروخانه ها همچنان آن را می توان به راحتی از هر داروخانه ای پیدا کرد، بنابراین ضروری است این نظارت ها تشدید گردد.
اگر سوال یا تجربه ای در این زمینه دارید آن را به وسیله بخش ارسال نظر با ما و سایر کاربران خبرنگاران در میان بگذارید.
منبع: setare.comمجله سرگرمی: مجله سرگرمی و گردشگری