معرفی باغ گیاه شناسی تهران ، تجربه ای سبز در مرکز
به گزارش جعبه مهر، در شمال غرب تهران، در یکی از خوش آب و هواترین قسمت های پارک چیتگر، می توانید به بازدید یکی از زیباترین دیدنی های مرکز، یعنی باغ گیاه شناسی تهران بپردازید. این باغ که به عنوان مرکز اصلی باغبانی و طبقه بندی گیاهان در ایران شناخته می گردد، 150 هکتار مساحت دارد و تا امروز 160 هزار گیاه در آن کاشته شده است. در این مطلب قصد داریم همه چیز را درباره این جاذبه آنالیز کنیم. اگر شما هم علاقه مند به کسب اطلاعات بیشتر درباره این موضوع هستید، با ما تا انتهای این مطلب از مجله گردشگری خبرنگاران همراه باشید.

معرفی باغ ملی گیاه شناسی تهران
باغ گیاه شناسی ملی ایران در شمال غرب تهران، در دامنه رشته کوه البرز قرار گرفته است و حتما باید از آن در طول سفر به تهران بازدید کرد. این مکان که به عنوان یکی از غنی ترین باغ های گیاه شناسی خاورمیانه شناخته می گردد، یک مرکز پژوهشی، آموزشی و تفریحی است. طراحی باغ به گونه ای است که اقلیم های مختلف کشور از جمله جنگل های خزری، زاگرس، کویر مرکزی و منطقه ها کوهستانی شبیه سازی شده اند.
در کنار پوشش متنوع گیاهی، امکاناتی نظیر دریاچه مصنوعی، موزه گیاه شناسی، گلخانه های تخصصی، مسیرهای پیاده روی، و فضاهای آموزشی نیز در این مجموعه فراهم شده اند. این باغ نه تنها فرصتی برای آشنایی با تنوع گیاهی ایران و دنیا فراهم می نماید، بلکه مکانی آرام و الهام بخش برای طبیعت دوستان، عکاسان و خانواده ها به شمار می رود. باغ گیاه شناسی تهران بخش های مختلفی دارد که در ادامه این بخش ها را به شما معرفی خواهیم کرد.
بخش رویشگاه قاره اروپا
در این بخش 200 هکتاری گیاهان وارداتی از قاره اروپا به نمایش گذاشته می گردد. کاشت این گیاهان را در سال 1392 آغار نموده اند. برای ورود به این بخش، باید از دروازه ای بسیار زیبا که برای ساخت آن از معماری اروپایی الهام گرفته اند. قسمت اروپایی به دو بخش اروپا مشاهیر و اروپا یک تقسیم می گردد. بعلاوه در این بخش می توانید از مجسمه هایی که به افتخار گیاه شناسان مشهور اروپایی مانند داروین، واسیر، مندل، رشینگر و لینائوس ساخته شده اند نیز تماشا کنید.
رویشگاه قاره آمریکا
در این بخش 1.4 هکتاری به پرورش آن دسته از گیاهان بومی آمریکا پرداخته شده است که امکان رشد و نمو در خاک ایران را دارند. بعضی از این گیاهان بسیار نادر و کمیاب هستند. قسمت چمنزار آمریکایی در این بخش، بیشترین محبوبیت را در میان بازدیدنمایندگان دارد.
بخش رویشگاه چین و ژاپن
اگر بخواهید با محبوب ترین بخش باغ گیاه شناسی تهران آشنا شوید، باید سری به رویشگاه چین و ژاپن در این مجموعه بزنید. این قسمت ها در مقیاس مینیاتوری ساخته شده اند و در طراحی آنها به عناصری همانند طبیعت، سنگ ها و آب توجه ویژه شده است. اگر با دقت به این بخش ها نگاه کنید، جزئیاتی از طراحی چینی و ژاپنی و رنگ هایی که در این طراحی ها استفاده می گردد را را خواهید دید.
بخش رویشگاه گیاهان هیمالیا
بخش هیمالیای باغ گیاه شناسی ملی با الهام از طبیعت کوهستانی هیمالیا طراحی شده و شامل تپه هایی با ارتفاع میانه 16 متر و تخته سنگ های بزرگ است که جلوه ای واقعی از صخره های هیمالیا را بازسازی نموده اند. در این بخش گیاهانی که اکوسیستم آن ها به منطقه هیمالیا تعلق دارد، مانند بلوط همواره سبز، سرو دئودر، کاج کشفی، گونه های مختلف درختان پهن برگ و صنوبر کاشته شده اند.
بخش پرورش گیاهان دارویی
پنج هکتار از باغ گیاه شناسی را به گیاهان دارویی اختصاص داده اند. در این بخش جدا از کشت گیاهان دارویی و صنعتی، کارهایی همانند آزمایش روی انواع گیاهان و پرورش گونه های گیاهی بومی و غیر بومی نیز انجام می گردد. این بخش از باغ گیاه شناسی ملی، نقش مهمی در صنعت دارویی ایفا می نماید.
بخش ناحیه ایرانی و تورانی
در این بخش گیاهانی که شرایط مساعد رشد در محیط تورانی را دارند، کاشته می شوند. منطقه ها تورانی ایران را می توان در یک دسته بندی کلی به منطقه ها جلگه ای و کوهستانی تقسیم کرد. در این بخش ها بسته به ارتفاع گیاهان مختلفی می روید که در این بخش از باغ گیاه شناسی تهران می توانید انواع این گیاهان را مشاهده کنید.
بخش گیاهان آذربایجان و قفقاز
از نظر جغرافیایی، قفقاز بین روسیه، ترکیه، آذربایجان، گرجستان، ارمنستان و شمال غربی ایران قرار گرفته است. این نقطه از دنیا طبیعتی بکر و فریبنده دارد و پوشش گیاهی آن منحصر به فرد است. در این پوشش گیاهی درختان مخروطی تا گیاهان آلپ و کوهستانی قرار گرفته اند. این بخش 3 هزار متری از باغ گیاه شناسی تهران از پنج بخش مجزا تشکیل شده است. این بخش ها به توضیح زیر هستند:
- بخش های شمال شرقی و شرقی محل درختان اوری و بلندمازو
- منطقه شمال غربی محل درختان بارانک
- قسمت جنوب شرقی محل درختان آزاد
- منطقه ها جنوب غربی و غربی محل درختان افرا
- از قسمت جنوب شرقی به قسمت شمالی محل درختان برگریز
بخش گیاهان حوزه البرز جنوبی
در این بخش می توانید گیاهان و درختان متنوعی همانند گلابی وحشی، زالزالک، ژربین، سماق، ارس، بید، توس، بنه، بادام و را مشاهده کنید. جدا از پوشش گیاهی در این بخش جاذبه های مختلفی مانند تپه ها، دره ها، رودخانه ها، چشمه ها، آبشارها، آب انبارها و صخره های پراکنده نیز دیده می گردد.
بخش گیاهان حوزه زاگرس
رویشگاه کوه های زاگرس در باغ گیاه شناسی تهران یکی از بخش های این مجموعه است که پوشش گیاهی متنوع و درختانی با قدمت تاریخی دارد. وسعت این منطقه حدود 3 هکتار است و در آن گونه هایی چون بلوط، برودار و مازودر، تپه هایی با منظره زیبا و گیاهان خاصی همانند زالزالک، بادام، پسته و سماق ارغوانی دیده می گردد.
بخش باغ میوه ایرانی
باغ میوه بومی یکی از بخش های مهم باغ گیاه شناسی ایران است که با مساحت حدود 4.5 هکتار، مجموعه ای از درختان میوه ای بومی ایران مانند انجیر، انار، زردآلو، انگور، پسته و دیگر گونه ها را در خود جای داده است. این باغ با هدف حفظ میراث ژنتیکی میوه های ایرانی در برابر کاهش روزافزون تنوع آن ها ایجاد شده است. درختان میوه به صورت پراکنده در سراسر این بخش کاشته شده اند و جلوه ای طبیعی و چشم نواز به فضا بخشیده اند. این مجموعه، نمادی از تنوع غنی گیاهان میوه دار ایران به شمار می رود.
بخش گیاهان گلخانه ای جنوب
این بخش فضایی برای گیاهان گلخانه ای محسوب می گردد که در جنوب کشور رشد می نمایند. این بخش به سه قسمت زیر تقسیم می گردد:
- جنگل های حرا
- درختان خاص منطقه جنوبی
- درختچه های جنوب کشور
بخش آربراتوم
این بخش یک منطقه تخصصی برای کشت و رشد انواع مختلف گیاهان چوبی است. در این بخش، روی گیاهان تحقیقاتی با اهداف مبارزه با بیابان زایی، ایجاد فضای سبز و کاربردهای صنعتی نیز انجام می گردد. وجود برکه ها، نهرها، چشمه ها، آربراتوم را برای بازدیدنمایندگان مجذوب کننده تر نموده است.
باغ سیستماتیک با وسعتی حدود 8.5 هکتار یکی از بزرگ ترین بخش های باغ گیاه شناسی تهران محسوب می گردد که مجموعه ای متنوع از گونه های درختی را به صورت مهندسی شده و طبقه بندی شده در خود جای داده است. این باغ به علت گستردگی و تنوع گیاهی اش به بخش های مختلف تقسیم شده، اگرچه تشخیص این تقسیمات در نگاه اول ممکن است سخت باشد. طراحی منظم و منظره زیبا، آن را به یکی از نقاط تماشای باغ تبدیل نموده است.
بخش ناحیه خزر
بخش ناحیه خزر در باغ ملی گیاه شناسی با الهام از طبیعت شمال ایران طراحی شده و محیطی آرامش بخش برای فرار از آلودگی های شهری تهران فراهم می نماید. این بخش با استفاده از خاک شمال و پوشش گیاهی منطقه خزری، فضایی شبیه جنگل های شمال ایجاد نموده است. از سال 1351 توسعه آن شروع شده و اکنون میزبان 64 گونه درختی و درختچه ای بومی است.
دریاچه باغ گیاه شناسی
در این باغ یک دریاچه بسیار زیبا وجود دارد که فضای آن بسیار آرام است. در طراحی این دریاچه پل های چوبی و جزایر کوچک در نظر گرفته شده است. این قست از باغ گیاه شناسی تهران را باید مکان مناسبی برای عکاسی دانست.
رودخانه های باغ گیاه شناسی ملی
بعلاوه در این باغ شش رودخانه و دو آبشار وجود دارد که از میان سنگ و صخره ها عبور می نمایند و به خلق منظره ها زیبا می پردازند. این رودخانه ها را باید برترین مکان برای عکاسی و استراحت در جریان بازدید از باغ گیاه شناسی تهران دانست.
بخش رویشگاه هیرکانی
رویشگاه هیرکانی، یکی از بخش های چشمگیر باغ گیاه شناسی ملی ایران محسوب می گردد که با وسعتی حدود 8 هکتار برای معرفی و حفاظت از گونه های گیاهی جنگل های شمال کشور طراحی شده است. در این منطقه، بیش از 64 گونه درختی و 29 گونه گیاهی بومی، از جمله سرخس ها و انواع پیازها، کشت شده اند. این مجموعه بازسازی شده، جلوه ای از تنوع زیستی جنگل های هیرکانی را در دل تهران به نمایش می گذارد.
بخش باغ رز و چهار باغ ایرانی
در بخش مرکزی باغ گیاه شناسی تهران، باغ رز با مساحتی حدود 7.5 هکتار و طراحی منحصربه فرد شامل قطعات مثلثی و قوسی، میزبان بیش از 80 گونه رز متنوع است. در نزدیکی آن، چهارباغ ایرانی با الهام از معماری سنتی باغ های ایران و تقسیم بندی چهاربخشی با جوی های آب، فضایی چشم نواز پدید آورده است. تلفیق عطر گل ها، رنگ های متنوع و فضای آرام این دو باغ، تجربه ای دلنشین برای بازدیدنمایندگان به همراه دارد.
بخش باغ صخره ای
یکی از قدیمی ترین و تماشای ترین بخش های باغ گیاه شناسی ملی ایران، باغ صخره ای و گیاهان زینتی است که با وسعتی حدود 7 هکتار، در سه بخش مجزای صخره ای، آبشار و نمایشی طراحی شده است. در این مجموعه بیش از 70 گونه درخت و درختچه، عمدتا از گونه های زینتی خارجی، به چشم می خورد. وجود آبشار 8 متری، برکه، و گیاهان زیبایی مانند نیلوفر آبی و زنبق، جلوه ای خاص به این بخش بخشیده است.
بخش آموزشی و نمایشی
بخش آموزشی و نمایشی باغ گیاه شناسی تهران با وسعتی حدود 1.5 هکتار، به منظور آشنایی بازدیدنمایندگان با تنوع گیاهی و کاربردهای آن ها طراحی شده است. در این بخش انواع گیاهان معطر، زینتی و باغ میوه سنتی ایرانی به نمایش درآمده است. بعلاوه طراحی خلاقانه باغچه های کوچک و استفاده از گیاهان فرم پذیر، ایده هایی کاربردی برای فضای سبز خانگی ارائه می دهد.
بخش پهن برگان همواره سبز
بخش پهن برگان همواره سبز، با وسعتی حدود 1.6 هکتار در شمال رویشگاه قفقاز، یکی از منطقه ها مجذوب کننده باغ گیاه شناسی تهران است که با هدف کاشت، آنالیز سازگاری و معرفی کاربرد این گیاهان در طراحی فضای سبز ایجاد شده است. در این بخش، گونه های متنوع بومی و غیربومی پهن برگ همواره سبز کاشته شده اند که به وسیله مسیرهای سنگ فرش شده به چهار ناحیه مجزا تقسیم شده اند. هر ناحیه، گروه خاصی از این گیاهان را در خود جای داده و جلوه ای منظم و چشم نواز به فضا بخشیده است.
بخش گردشگاه شاکای
شاکای، با مساحتی حدود 24 هکتار در شمال باغ گیاه شناسی تهران، به دو بخش جنگلی و تفریحی تقسیم شده است. در بخش جنگلی آن بیش از 30 گونه درخت مانند چنار، گردو و ارغوان کاشته شده و بخش تفریحی نیز با امکاناتی چون آلاچیق، رستوران و سرویس بهداشتی فضایی مناسب برای استراحت فراهم نموده است. این بخش فرصتی مناسب برای تجدید قوا در میانه بازدید از باغ است.
باغ موزه حشرات باغ گیاه شناسی تهران
موزه حشرات باغ گیاه شناسی ملی ایران، یکی از بخش های مجذوب کننده و آموزشی این باغ در غرب تهران است که آن را با هدف معرفی تنوع زیستی حشرات راه اندازی نموده اند. در این موزه، مجموعه ای گسترده از گونه های مختلف حشرات از ایران و دیگر نقاط دنیا، از جمله پروانه های رنگارنگ و نمونه های نادر، به صورت علمی و نمایشی نگهداری می گردد.
این فضا نه تنها برای بازدیدنمایندگان علاقه مند به طبیعت و زیست شناسی مجذوب کننده است، بلکه بستری مناسب برای پژوهش های تخصصی در زمینه حشره شناسی نیز فراهم نموده است. موزه حشرات با ارائه اطلاعات دقیق درباره نقش حیاتی این موجودات در اکوسیستم، به افزایش آگاهی عمومی درباره اهمیت حفظ تنوع زیستی یاری می نماید.
باغ گیاه شناسی تهران کجاست؟
باغ گیاه شناسی تهران در غرب مرکز، در منطقه چیتگر قرار گرفته است. برای رسیدن به این جاذبه باید خود را به اتوبان تهران - کرج، خروجی پیکان شهر، شهرک سرو آزاد برسانید.
آدرس: تهران اتوبان تهران - کرج، خروجی پیکان شهر، شهرک سرو آزاد
نقشه و آدرس باغ گیاه شناسی تهران
چگونه به باغ گیاه شناسی برویم؟
برای رفتن به باغ گیاه شناسی، ابتدا باید خود را به شهر تهران برسانید. دسترسی به این شهر به وسیله رزرو بلیط هواپیما و بعلاوه بلیط قطار امکان پذیر است. بعلاوه کسانی که هواپیما و قطار دسترسی ندارند می توانند با اتوبوس و خودروی شخصی خود را به تهران برسانند. از شهر تهران می توان با مترو، بی آرتی، تاکسی و خودروی شخصی به این مکان رفت.
مسیر دسترسی به باغ گیاه شناسی تهران با مترو
اگر قصد دارید با مترو خود را به این جاذبه برسانید، می توانید در ایستگاه ورداورد پیاده شوید و به سمت باغ گیاه شناسی بروید. بعلاوه می توانید در ایستگاه ایران خودرو پیاده شده و به سمت شهرک سروآزاد حرکت کنید.
مسیر دسترسی به باغ گیاه شناسی تهران با اتوبوس
ایستگاه ویلاشهر شمالی، نزدیک ترین ایستگاه اتوبوس به این جاذبه است. این ایستگاه در بزرگراه شهید فهمیده قرار گرفته است.
برترین زمان بازدید از باغ گیاه شناسی تهران چه وقتی است؟
باغ گیاه شناسی هر روز از ساعت 9 صبح تا 17 باز است. بسیاری از بازدیدنمایندکان اعتقاد دارند برترین زمان بازدید از این مجموعه بهار و پاییز است. با بازدید از باغ گیاه شناسی تهران در پاییز و بهار هم از آب و هوای فوق العاده ای که بر منطقه حکم است، لذت خواهید برد و هم می توان از گیاهان مجذوب کنندهی تماشا کرد.
امکانات باغ گیاه شناسی تهران چیست؟
در مجموعه باغ گل و گیاه شناسی تهران برای رفاه حال گردشگران امکانات زیادی تعبیه شده بود که از میان آنها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- پارکینگ رایگان
- کارگاه های آموزشی و انتشارات
- فروشگاه بذر و نهال
- رستوران و بوفه
- آلاچیق
- عبادتگاه
- سرویس بهداشتی
قیمت بلیط باغ گیاه شناسی تهران چقدر است؟
قیمت بلیط برای ورود به باغ گیاه شناسی تهران 45 هزار 500 تومان است که معمولا به مناسبت های مختلف روی این قیمت تخفیف اعمال می گردد. بعلاوه برای ورود به موزه پروانه ها باید بلیط با مبلغ 16 هزار تومان تهیه کنید. امکان رزرو بلیط به صورت آنلاین از وب سایت این مجموعه و بعلاوه به صورت حضوری وجود دارد.
قوانین بازدید از باغ گیاه شناسی
اگر قصد بازدید از باغ گیاه شناسی تهران را دارید، آگاهی از قوانین بازدید این مجموعه ضروری به نظر می رسد. این قوانین به توضیح زیر است:
- از چیدن گل ها و گیاهان خودداری نمایید.
- تنها در مسیرهای معین (پیاده روها و خیابان ها) حرکت نموده و وارد فضاهای کشت شده یا چمن کاری شده نشوید.
- هنگام عکاسی مراقب آسیب نرساندن به گیاهان باشید.
- از نزدیک شدن به دریاچه ها و آبشارها جداً پرهیز کنید.
- زباله های خود را حتماً در سطل های مخصوص بیندازید.
- به هدایت ها و هشدارهای کارکنان و کارشناسان توجه نموده و مطابق آن عمل کنید.
- مراقب سیستم ها و تجهیزات آبیاری باشید.
- از آویزان شدن از درختان جداً خودداری نمایید.
- موقعیت سرویس های بهداشتی در نقشه باغ معین شده است.
- روشن کردن آتش به هر شکلی ممنوع است.
- پخت وپز در باغ مجاز نیست و صرف غذا تنها به صورت یک وعده سبک امکان پذیر است.
- محل های معین شده برای استراحت در نقشه معین اند؛ لطفاً فقط از این مکان ها برای نشستن و استراحت استفاده نمایید.
- باغ گیاه شناسی فضای بازی نیست؛ آوردن وسایل بازی مانند توپ، بدمینتون و… ممنوع است.
- در حفظ آرامش و طبیعت ارزشمند این باغ کوشا باشید.
گالری تصاویر باغ گیاه شناسی تهران
در زیر می توانید آلبوم تصاویر باغ گیاه شناسی را مشاهده کنید.
جاهای تماشای نزدیک باغ گیاه شناسی تهران
در نزدیکی باغ گیاه شناسی تهران بعضی دیگر از جاهای تماشای تهران را می توانید پیدا کنید و زمانی هم برای بازدید از آنها کنار بگذارید. بعضی از این جاذبه ها به توضیح زیر هستند:
پارک جنگلی و دریاچه چیتگر: یکی از بزرگ ترین فضاهای تفریحی غرب تهران است که با امکانات پیاده روی، دوچرخه سواری و قایق سواری در کنار طبیعت دل انگیز از گردشگران پذیرایی می نماید.
پارک آبی اُپارک: پارکی سرپوشیده با سرسره های آبی هیجان انگیز و امکانات تفریحی متنوع برای تمام سنین است.
شهربازی ارم: مجموعه ای تفریحی با انواع بازی ها، حیوانات متنوع و فضاهای مناسب برای تفریح خانواده هاست.
چه هتل هایی در نزدیکی باغ گیاه شناسی تهران برای اقامت وجود دارد؟
اگر قصد رزرو هتل در نزدیگجی این جاذبه دارید، باید بدانید بعضی از هتل های تهران که در نزدیکی باغ گیاه شناسی تهران قرار گرفته است، به توضیح زیر است:
- هتل پژوهش تهران: 2.5 کیلومتر
- هتل دانش: 2.9 کیلومتر
- هتل بستان تهران: 11.7 کیلومتر
- هتل المپیک تهران: 12.7 کیلومتر
چرا بازدید از باغ گیاه شناسی تهران پیشنهاد می گردد؟
باغ گیاه شناسی تهران، یکی از جاذبه های گردشگری مرکز است که طبیعت فوق العاده زیبا دارد. با بازدید از این باغ جدا از اینکه از چنین طبیعی لذت خواهید برد، با شمار زیادی از گیاهان دنیا نیز آشنا خواهید شد. اگر نکته دیگری درباره این موضوع وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید تا دیگران هم بهره ببرند.
سوالات متداول درباره باغ گیاه شناسی تهران
برترین رستوران های نزدیک به باغ گیاه شناسی تهران کدام اند؟
از میان برترین رستوران های نزدیک به این جاذبه می توان به کبابی گلپایگانی، رستوران سنتی سروستان، رستوران بام چیتگر، رستوران گراند هتل اشاره نمود.
جشنواره گل های داوودی باغ گیاه شناسی تهران چیست؟
جشنواره گل داوودی در ماه آبان در در این مکان به عنوان یک باغ گل برگزار می گردد و در آن بیش از 600 گونه گل داوودی به نمایش گذاشته می گردد.
ساعت کاری باغ گیاه شناسی تهران چگونه است؟
معمولا همه روزه به جز روزهای بارانی و تعطیلات خاص از صبح تا عصر پذیرای بازدیدنمایندگان است.
آیا امکان پیک نیک یا غذا خوردن در باغ وجود دارد؟
پخت وپز ممنوع است و صرف غذا فقط به صورت نیم وعده سبک و در مکان های معین مجاز است..
آیا بازدید از باغ برای بچه ها مناسب است؟
بله، فضای طبیعی، بخش های آموزشی و مسیرهای ایمن، بازدید برای بچه ها را مجذوب کننده و ایمن می نماید.
آیا بازدید از باغ به صورت گروهی یا با تور امکان پذیر است؟
بله، امکان بازدید گروهی با هماهنگی قبلی وجود دارد و گاهی تورهای آموزشی نیز برگزار می گردد.
برترین زمان برای بازدید از باغ گیاه شناسی چه زمانی است؟
بازدید از باغ گیاه شناسی تهران در بهار و پاییز توصیه می گردد زیرا در این زمان ها آب و هوای فوق العاده ای در این منطقه حاکم است. امکان دارد باغ گیاه شناسی تهران در تابستان گرم باشد بنابراین ترجیحا در این فصل را برای بازدید انتخاب نکنید.
منبع: فلای تودی