مقدار حساسیت حشرات به قند و چگونگی تشخیص آن
به گزارش جعبه مهر، مقدمه: چرا حشرات به قند حساس هستند؟
حشرات از مهم ترین جانداران زیست بوم هستند که نقش مهمی در گرده افشانی، تجزیه مواد و کنترل آفات ایفا می نمایند. اما یکی از جالب ترین ویژگی های آنها، توانایی شناسایی و جذب منابع غذایی سرشار از قند است. این حساسیت به قند، به علت اهمیت این ماده به عنوان یک منبع انرژی برای حشرات، در آنها به شکل بسیار قوی و کارآمدی تکامل یافته است. در این مقاله، به آنالیز اندازه حساسیت حشرات به قند و سازوکارهای بیولوژیکی که به یاری آن می توانند حتی مقادیر بسیار کم قند را تشخیص دهند، می پردازیم.
1. میزان حساسیت حشرات به قند: چقدر قند می توانند تشخیص دهند؟
حشرات قادرند میزان بسیار کمی از قند را در محیط خود شناسایی نمایند. بعضی از حشرات، مانند زنبورها (Bees) و پروانه ها (Butterflies)، می توانند غلظت های بسیار پایین قند، در حد چند قسمت در میلیون (Parts Per Million) را تشخیص دهند. این حساسیت به قند به آنها اجازه می دهد تا حتی منابع غذایی دوردست و کم میزان را نیز شناسایی و به سمت آنها حرکت نمایند.
نقش گیرنده های خاص قند در حشرات
در بدن حشرات، گیرنده های شیمیایی خاصی وجود دارند که به آنها امکان می دهند تا مولکول های قند را شناسایی نمایند. این گیرنده ها در قسمت های مختلف بدن حشره، از جمله شاخک ها (Antennae) و پایین دهان (Proboscis)، قرار دارند و به محض برخورد با مولکول های قند، پیغام های عصبی را به مغز حشره ارسال می نمایند.
2. گیرنده های شیمیایی (Chemical Receptors): ابزار اصلی تشخیص قند
گیرنده های شیمیایی حشرات که به نام گیرنده های گاستاتوری (Gustatory Receptors) نیز شناخته می شوند، بخش های اصلی دستگاه تشخیص مزه حشرات را تشکیل می دهند. این گیرنده ها به پروتئین هایی متصل می شوند که مخصوص شناسایی قندها طراحی شده اند. زمانی که قند به این گیرنده ها متصل می گردد، پتانسیل های الکتریکی (Electrical Potentials) در سلول های عصبی گیرنده ایجاد می گردد و پیغام به مغز ارسال می گردد.
حساسیت بسیار بالا به قند در شاخک ها
شاخک های حشرات، به ویژه در گونه هایی مانند زنبورها و مورچه ها، به علت دارا بودن تراکم بالای گیرنده های شیمیایی، قادر به تشخیص غلظت های بسیار پایین قند هستند. این تراکم گیرنده ها در شاخک ها به حشرات یاری می نماید که منابع غذایی را حتی در فاصله های دور تشخیص دهند.
3. روش تشخیص قند به وسیله تماس مستقیم: پایانه های دهانی
بسیاری از حشرات از پایانه های دهانی (Proboscis or Mouthparts) خود برای شناسایی قند استفاده می نمایند. این پایانه ها به گیرنده های شیمیایی مجهز هستند و زمانی که حشره با ماده ای حاوی قند تماس پیدا می نماید، پیغام های عصبی به مغز ارسال می گردد و حشره متوجه می گردد که ماده مورد نظر حاوی قند است. این روش به حشرات امکان می دهد تا در زمان نشستن روی گل ها یا برگ ها، به سرعت قند موجود را شناسایی نمایند.
تشخیص سریع و دقیق قند به وسیله تماس مستقیم
وقتی حشره با منبع قندی تماس پیدا می نماید، گیرنده های گاستاتوری بلافاصله فعال شده و پیغام شیمیایی به سیستم عصبی حشره ارسال می گردد. این فرآیند در کسری از ثانیه اتفاق می افتد و به حشره یاری می نماید تا منابع غذایی خود را به سرعت تشخیص دهد و به مصرف آنها بپردازد.
4. نقش سیستم عصبی و مغز حشرات در پردازش پیغام های قند
پس از آنکه گیرنده های شیمیایی قند را تشخیص دادند، پیغام های عصبی به مغز حشره ارسال می گردد. مغز حشرات با تجزیه و تحلیل این پیغام ها تصمیم گیری می نماید که آیا به منبع قند نزدیک گردد یا خیر. این فرایند به حشرات یاری می نماید که منابع غذایی باکیفیت و با انرژی بالا را انتخاب نمایند.
مرکز پردازش پیغام های شیمیایی در مغز حشرات
مغز حشرات دارای ناحیه ای به نام لوب قدامی (Anterior Lobe) است که مسئول پردازش پیغام های شیمیایی است. این ناحیه به حشره یاری می نماید که اطلاعات مختلف از جمله نوع و میزان قند موجود را تجزیه و تحلیل نموده و رفتار مناسب را اتخاذ کند.
5. تفاوت های حساسیت به قند در گونه های مختلف حشرات
جالب است بدانیم که حساسیت به قند در گونه های مختلف حشرات تفاوت دارد. بعضی از حشرات مانند مگس های میوه (Fruit Flies) نسبت به قندهای خاصی مانند ساکارز (Sucrose) بسیار حساس هستند، در حالی که دیگر گونه ها مانند مورچه ها به انواع دیگر قندها مانند فروکتوز (Fructose) حساسیت بیشتری دارند. این تفاوت ها به نوع رژیم غذایی و احتیاجهای انرژی گونه های مختلف مرتبط است.
تخصص گونه ها در شناسایی انواع خاصی از قندها
تفاوت در حساسیت به انواع قندها نشان می دهد که هر گونه ای از حشرات به شکلی تخصصی توانایی شناسایی و جذب منابع غذایی مورد احتیاج خود را دارد. این توانایی به حشرات یاری می نماید که به شکلی بهینه تر از منابع غذایی در دسترس بهره برداری نمایند و احتیاجهای متابولیکی خود را تأمین نمایند.
6. کاربردهای زیست شناسی در فهم حساسیت حشرات به قند
مطالعه بر روی توانایی حشرات در شناسایی قندها می تواند به پژوهشگران در فهم بهتر تعاملات بین گیاهان و حشرات و بعلاوه کنترل جمعیت حشرات مضر یاری کند. برای مثال، به وسیله درک دقیق حساسیت مورچه ها و مگس های میوه به قند، می توان تله های بهینه تری برای کنترل این حشرات طراحی کرد.
کاربرد در کشاورزی و مدیریت آفات
دانش به دست آمده از حساسیت حشرات به قند می تواند در طراحی مواد جاذب (Attractant Substances) و تله های کنترل آفات (Pest Control Traps) یاری کند. با طراحی تله هایی که به شکل خاصی بر اساس حساسیت های حشرات به قند تنظیم شده اند، می توان جمعیت حشرات مضر را به شکل موثری مدیریت کرد.
توانایی حشرات در شناسایی قند، یکی از ویژگی های شگفت انگیز بیولوژیکی آنهاست که به آنها امکان می دهد منابع غذایی خود را به طور بهینه پیدا و استفاده نمایند. این حساسیت فوق العاده، ناشی از گیرنده های شیمیایی و ساختار پیچیده سیستم عصبی حشرات است. آگاهی از این ویژگی می تواند به فهم بهتر تعاملات زیستی یاری نموده و راهکارهای جدیدی برای کنترل آفات و بهبود کشاورزی ارائه دهد.
منبع: یک پزشک