هدررفت رطوبت هوا با تلاش یک استارت آپ به آب تبدیل می شود
به گزارش جعبه مهر، یک نانواستارت آپ دو نمونه دستگاه تولید آب از رطوبت هوا ساخته که در دو حالت رطوبت اشباع و رطوبت بالای 10 درصد می تواند آب تولید کنند.
به گزارش گروه فناوری خبرنگاران، یک نانواستارت آپ دو نمونه دستگاه تولید آب از رطوبت هوا ساخته که در دو حالت رطوبت اشباع و رطوبت بالای 10 درصد می تواند آب تولید کنند. این دو دستگاه رطوبت هوا را تبدیل به آب می کنند. یکی از این دستگاه ها برای رطوبت اشباع است که در نقاطی که رطوبت های بالایی وجود دارد می تواند به کار رود و آب تولید کند. به گفته محمد انتظاری، فارغ التحصیل کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک دانشگاه تهران به عنوان یکی از اعضای این گروه استارت آپی درباره اختراعی که داشته اند، در این دستگاه صفحه هایی به کار رفته که نانومهندسی سطح شده و قادرند بدون صرف هیچ انرژی، رطوبت هوا را به آب تبدیل کند.
دستگاه دوم، برای رطوبت های پایین بالای 10 درصد ساخته شده است به طورعنوان مثال از این دستگاه در تهران یا یزد که رطوبت های پایینی دارند، می تواند عمل کند. البته این دستگاه در رطوبت 100 درصد هم عمل می کند، اما به طور اختصاصی برای کار در نقاطی با رطوبت 10 درصد به بالا طراحی شده است.
انتظاری می افزاید: در دستگاهی که در رطوبت اشباع کار می کند، صفحه هایی به کار گرفته شده است. در صفحه هایی که آلومینیوم معمولی باشند، کندانس اتفاق می افتد به این معنا که حالت چگالش قطره ای اتفاق می افتد. ما سطح این صفحه ها را تغییر دادیم و در آن ها ساختار نانومتری ایجاد کردیم که باعث می شود این قطرات سریع تر و راحت تر تشکیل شوند. درواقع استفاده از این روش، چگالش دستگاه را 9 برابر بیشتر می کند و آبی که به این شکل تولید می شود به مراتب بیشتر از آبی است که صفحه های معمولی جمع می کنند.
این دستگاه در یک روز به ازای هر مترمربع از صفحه هایی که در آن استفاده می شود، 20 تا 30 لیتر آب تولید می کند؛ بنابراین هر چه تعداد صفحه های آن بیشتر باشد به مراتب مقدار تولید آب هم بالاتر می رود. نمونه هایی از این دستگاه در قالب مش و هارپ وجود دارد که به صورت سیمی و مش های پلیمری هستند. اما سیستمی که در این دستگاه به کار رفته به صورت صفحه های نانویی است و برای اولین بار در دنیا به این شکل تولید می شود.
به گفته انتظاری، نمونه هایی از این دستگاه با صفحه های مش پلیمری وارد ایران می شود که به عنوان مثال در چابهار قرار گرفته و در طول روز تنها 5 لیتر آب تولید می کند. هنوز سرمایه گذاری برای صنعتی سازی این دستگاه پیدا نشده و در صورتی که بتوانیم آن را به مرحله تجاری سازی برسانیم، به ازای هر متر مربع از صفحه هایی که در آن به کار می رود، 70 دلار هزینه دربردارد.
دستگاه دوم که ظاهری مشابه کیس کامپیوتر دارد، هوا را در رطوبت بالای 10 درصد از قسمت جلویی دستگاه جذب می کند. در داخل دستگاه محفظه ای آلومینیومی به نام کندانسور تعبیه شده که داخل آن از پودر های نانویی جاذب رطوبت استفاده شده است. این نانوپودر ها با جذب رطوبت، دوباره آن را به صفحه هایی انتقال می دهند که در داخل دستگاه کار گذاشته شده اند و درواقع، آب را کندانس کرده و در مخزن مربوط جمع آوری و تبدیل به آب می شود.
این دستگاه مانند باتری عمل می کند که به شکلی که رطوبت های پایین را در خود جمع می کند و زمانی که به حد اشباع رسید، رطوبت 100 درصد را به صفحه های کندانس تحویل می دهد. انتظاری ادامه می دهد: این نمونه کوچک شده ای از این دستگاه است، اما در طول روز به ازای هر مترمربع از صفحه های کارگذاشته شده، 12 تا 20 لیتر تولید آب دارد.
شرکت zeromasswater یک نمونه از این دستگاه با قیمت 5 هزار دلار تولید کرده است که با رظوبت بالای 50 درصد در شبانه روز تنها 4 لیتر تولید آب دارد. این دستگاه در صورت تولید داخل به ازای یک متر مربع صفحه، قیمتی حدود 4 هزار دلار خواهد داشت.
منبع: خبرگزاری دانشجومسافرت رو: مسافرت رو: آگاهانه سفر کنیم تا بیشتر از سفر لذت ببریم
دور زمین: دور زمین: آشنایی با زیبایی های دنیا در مجله گردشگری