کُلو مردگان؛ روایتی از تاریخ سبزوار
به گزارش جعبه مهر، سحر وحدت - خراسان جنوبی - خبرنگار: تئاتر کُلو مردگان به نویسندگی حسن کیقبادی و کارگردانی مصطفی حمیدی فر در سبزوار روی صحنه رفته است.
این نمایش اقتباسی آزاد و روایتی از کشته شدن طغای تیمورخان از خان های مغول به دست یکی از سربازهای سربداران به نام یحیی کرابی است. تاکنون از این نمایش استقبال بسیار خوبی شده است. محمدحسین غایبی، حسین شمس آبادی، وحید مکاری، بهروز دادور، فرزانه فرهبد، مهدی جلینی، احسان افچنگی، حمید گردشی، حسن علوی زاده، مهدی عابدی، محمد رحمتی، مصطفی عامری و مهدی دلبری در این نمایش نامه نقش آفرینی می نمایند. نویسنده نمایش نامه کُلو مردگان می گوید: سال گذشته آقای حمیدی فر پس از 3 سال تحقیق درباره موضوع سربداران به بنده پیشنهاد داد که یک نمایش نامه در این خصوص بنویسم.
کیقبادی با اشاره به برگزاری جلسات متفرقه و متعدد در این زمینه و آغاز نگارش نمایش نامه بیان می نماید: طی چندین جلسه نگارش و بازنویسی به داستان فعلی کُلو مردگان رسیدیم. در این نمایش نامه، نگاه آزاد و برداشت خود را از ماجرای تاریخی سربداران سبزوار داشته ایم. وی می افزاید: با این که تبلیغات دیر آغاز شد، تاکنون استقبال مردم از اجرا بسیار خوب بوده است و امیدواریم باقی شب ها نیز با همین بازخورد و استقبال روبرو باشیم.
- تغییر ذائقه مردم
کیقبادی با تاکید بر این که هنرمندان می توانند ذائقه مردم را تغییر، ارتقا و یا تنزل دهند، می گوید: تجربه نشان داده است مردمی که به دنبال کار جدی هنری هستند کارهای قوی را می پسندند. نمایش کُلو مردگان کاری پرزحمت بود و با مشاهده استقبال مردم امیدوارم که ذائقه ها به سمت حمایت از تئاتر حرفه ای سوق پیدا کند. درست است که مخاطب به کارهای کمدی خوب هم احتیاج دارد، اما کُلو مردگان یک کار جدی است که مخاطب از دیدنش لذت می برد. اگر نویسنده و کارگردان های بعدی این راه را ادامه دهند، ذائقه مخاطب در آینده قطعا به این سمت و سو می رود. وی با بیان این که در وهله اول نمایش نامه را خیلی آزاد نوشتیم اما اساتید نکاتی را گوشزد کردند، ادامه می دهد: تغییراتی را به گونه ای ایجاد کردیم که آبروی تئاتر و اصالت متن حفظ گردد و هم این که نظر مخاطب و منتقدان برآورده گردد زیرا نگاه اصلی ما به سمت مخاطب است.
- وجود پتانسیل اجرای شبی یک تئاتر در سبزوار
نویسنده نمایش کُلو مردگان معتقد است در شهرستان سبزوار به دلیل این که تئاتر به صورت مقطعی اجرا می گردد و هر سال معمولا شاهد 2 کار جدی به مدت نهایتا 50 شب در طول سال هستیم، مخاطب عادت به دیدن تئاتر ننموده است. اگر هر شب یک تئاتر روی صحنه نمایش سبزوار بود، استقبال مخاطب به گونه ای بود که می دانستند تئاتر همواره هست و احتیاج به این همه تبلیغ برای جا انداختن تئاتر نبود و مخاطب پراکنده نمی شد درست مانند سینما که هر روز شاهد چند فیلم روی پرده هستیم.
وی خاطرنشان می نماید: این پتانسیل در سبزوار وجود دارد باید از نیروهای جوان با نگاه باز، آموزشی و انعطافی این کار انجام گردد. امیدواریم روزی برسد که سبزوار حداقل شبی یک تئاتر روی صحنه داشته باشد و برای مخاطب معین باشد که همواره تئاتر وجود دارد. اگر نیروسازی، آموزش و حمایت های حداقلی انجام گردد این کار شکل می گیرد و آینده خوبی دارد. کیقبادی با بیان این که در حال حاضر جهت تئاتر سبزوار به این سمت و سو نمی رود، می افزاید: از ابتدای سال تاکنون فقط 2 اجرای خوب و قوی داشته ایم و در سال مجموعا شاهد 40 یا 50 شب اجرای تئاتر در شهرستان هستیم که حداقل باید به 100 و 200 شب و در نهایت به هر شب برسد. امیدواریم شاهد محقق شدن این امر در شهرستان باشیم.
- 3 سال تحقیق برای نوشتن نمایش نامه
کارگردان تئاتر کُلو مردگان با اشاره به تحقیقات 3 ساله درخصوص موضوع این نمایش می گوید: در خصوص ورژن های مختلفی از کارهایی که برای ارتباط دریافت بیشتر نسل جدید از تاریخ اقتباس شده بود تحقیقات گسترده ای انجام دادیم. حمیدی فر با بیان این که با آنالیز موضوع دیدیم سربداران از لحاظ دراماتیک کاراکترها و موضوع جذابی دارد، ادامه می دهد: غیر از این که نهضت سربداران مردمی است، کاراکترهایی که برجسته شده اند جنبه نمایشی دارند. در کشور فقط سبزواری ها بودند که توانستند بعد از 120 سال تعرض مغول ها به ایران به حکومت آنها خاتمه دهند.
وی با اشاره به موضوع این نمایش تصریح می نماید: طغای تیمورخان در منطقه گرگان و خراسان بزرگ در رفت وآمد بوده است. زمانی که ابوسعید بهادرخان، آخرین حکمران مغول، می میرد طغای تیمور خود را فرزند خلف وی و شایسته پادشاهی ایران می داند که در این جهت ناکام می ماند. یک سبزواری به نام یحیی کرابی با ماموریت امیر مسعود معروف ترین امیر سربداران که به عدالت، هوش، انصاف، میانه روی و تدبیر بالا معروف بوده است طغای تیمور را به هلاکت می رساند. به گفته این کارگردان، برای اجرای این نمایش حدود یک سال تمرین نموده اند و در آن از جوانان در کنار بزرگان و پیشکسوتان استفاده شده است. متن به زبان امروزی است تا جوانان با کار انس بگیرند و به خواندن تاریخ سربداران علاقه مند شوند.
منبع: همشهری آنلاینمسافرت رو: مسافرت رو: آگاهانه سفر کنیم تا بیشتر از سفر لذت ببریم
دور زمین: دور زمین: آشنایی با زیبایی های دنیا در مجله گردشگری