احتمال جابه جایی فراغی
به گزارش جعبه مهر، ستاره حجتی - گرگان-خبرنگار: شهر فراغی در گلستان با نشست های پی در پی شبیه به استخوانی لای زخم شده است که از زمان تشکیل و اسکان ساکنان، هر روز مسئله ای بر مسائل پیشین اضافه می شود.
رانش و فرورفتن خانه ها در زمین، ترک خوردن در و دیوار و ایجاد گودال هایی میان خیابان ها و حتی حیاط خانه ها، از نخستین ماه های سکونت خودشان را نشان داده اند. این بار اما استاندار گلستان می گوید که مشکل شهر فراغی با جابه جایی حل می شود. هادی حق شناس می گوید: برای شهر فراغی موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران به عنوان مشاور انتخاب شده است. قرار شد این موسسه یک گزارش کارشناسی تهیه کند. بعد ارائه این گزارش در مورد جابه جایی شهر تصمیم گیری خواهد شد.
- ماجرای فراغی از کجا شروع شد؟
سال 1384 وقوع یک سیل بزرگ 12 روستا در بخش پیش کمر شهرستان کلاله را در فهرست روستاهای بحرانی قرار داد. سال 1391 در مجاورت این روستاها، منطقه ویژه ای با عنوان شهر فراغی ساخته شد و همه اهالی به این منطقه کوچ کردند. اگر چه پس از سیل سال 1384 نه این منطقه و نه روستاهایی که پیشتر ساکنان فراغی در آن ساکن بودند، دچار سیل نشدند، اما ماجرای این کوچ به همین جا ختم نشد. مسائل زندگی همچنان برای روستاییانی که حالا شهرنشین بودند، پابرجا بود. در حالی که سال ها از اسکان مردم در شهر فراغی می گذرد، اما این شهر از بانک ها و اداره های دولتی بی نصیب است.
چند سال پیش، بارندگی چهره ای دیگر از فراغی نشان داد. خانه ها با هر بارش دچار رانش شدند. فقط دیوارها و جزرهای خانه ها نیستند که با هر رانش و نشست دچار آسیب می شوند بلکه خیابان ها، حیاط خانه ها و زمینی که باید زیر پا محکم و پایدار باشد هم ترک خورده است؛ ترک هایی عمیق که تا بن خانه ها را متزلزل کرده اند.
- نظر ساکنان فراغی
اهالی می گویند طی 3 سال پیگیری به هیچ نتیجه ای نرسیده اند. خانه امان محمد چنان در زمین فرو رفته است که از 2 پله ورودی که حیاط را به سکوی خانه وصل می کرد، خبری نیست. آخرین بارندگی تمام آب ایستاده در حیاط را به اتاق مهمان سرریز کرده است. امان محمد عصا به دست و در حالی که دست همسر سالخورده اش را گرفته، گوشه گوشه خانه را نشانمان می دهد. ترک های خانه ها و اتاق ها هم پنهان نیستند.
به خانه دیگری می رویم که همسایه ها می گویند تخریب زیادی دارد. حق با همسایه هاست. در راهروی ورودی به سرویس بهداشتی پرس شده و ناچار آن را از جا درآورده اند. ترک های عمیق روی سکوی مرمری خانه مشخص است. بانوی خانه، فرش را کنار می زند. کف خانه هم ترک برداشته است. آشپزخانه اوضاعی وخیم تر دارد. تمام کاشی ها جدا شده اند. اهالی می گویند که شب ها از صدای ترک خوردن دیوار خانه ها نمی خوابند. می ترسند شبی در خواب این سقف های متزلزل روی سرشان آوار شود. 3 سال است که رانش شروع شده، اما تا به حال اقدامی برای جلوگیری از آن نشده است. فراغی ها می گویند که کوچ از روستاهایشان اشتباه بود و باید در خانه هایشان می ماندند.
- اختصاص 10 میلیارد ریال به فراغی
اسفند سال 1395 معاون وزیر کشور و رئیس سازمان مدیریت بحران کشور در سفری به گلستان از شهر فراغی بازدید کرد و در نشست مشترکی با فرماندار شهرستان کلاله 10 میلیارد ریال برای مطالعه و چاره جویی اساسی و جلوگیری از تخریب واحدهای مسکونی شهر فراغی اختصاص داد. مطالعاتی که اگر چه به گفته فرماندار فعلی اجرا شده، اما اعتباری برای اقدام عملی اختصاص نیافته است.
محمد قلی پاش عضو شورای شهر کلاله می گوید: متاسفانه مدیران شهرستان و حتی مدیران شهری فراغی مانند همه اعضا شورا برای حل این معضل همکاری ندارند؛ در حالی که 3 سال است مسائل گریبان ساکنان را گرفته است. بارها با فرماندار صحبت کرده ایم. وی هم به جد پیگیر مسائل است، اما کار از عهده یک نفر خارج است. استان باید عزمش را برای فراغی جزم کند، اما کسی سراغی از ما نمی گیرد.
وی ادامه می دهد: برای همه اعضای شورای شهر مراجعه مکرر به مرکز استان امکان پذیر نیست. صرف بسیاری از هزینه ها برای ما مقدور نیست، اما برای مسئولان استان این امکان وجود دارد که به این شهر بیایند. احداث خانه در زمین های مستعد رانشی به نظر جدی ترین مشکل ساکنان است، اما شهروندان گلایه های دیگری هم دارند. یکی از شهروندان می گوید: همه فرزندان ما شناسنامه های صادر شده از گنبد دارند. ما حتی اداره ثبت احوال نداریم. کلاله هم قبول نمی کند و ما باید برای یک شناسنامه تا گنبد برویم. برای یک کار بانکی و اداری باید به شهرهای دیگر مراجعه کنیم. هیچ بانکی قبول می کند در اینجا شعبه احداث کند.
- برخی مردم 2 خانه دارند
م. سعادتی شهروند دیگر بیان می کند: ما در یک شهر زندگی می کنیم. بدون شک همه مسئولان این موضوع را تایید می کنند. پس ما مالیات می دهیم. تعرفه های ساخت وساز و آب و برق و گاز با نرخ شهری داریم، اما از خدامت شهری بهره ای نبرده ایم. وی ادامه می دهد: از 12 روستای تجمیع شده فقط یک روستا به طور کامل خالی از سکنه شده و در 11 روستای دیگر اهالی همچنان سکونت دارند. دلیلش این است که اهالی دامدار و کشاورز هستند. آنها در شهر نمی توانند دامداری کنند. می خواهند نزدیک زمین های کشاورزی خودشان باشند. نتیجه کار بی مطالعه همین می شود. شب ها که به روستاها برمی شد می بینید همه چراغ ها روشن است. یعنی حالا گروهی از مردم 2 خانه دارند؛ یکی در شهر و دیگری در روستا. در هر 2 از امکانات بی بهره اند. مدرسه تنها مکانی است که به ما داده شده است.
- گردش مالی وجود ندارد
مدیر کل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری گلستان می گوید: تنها استقرار شورا و شهرداری و آتش نشانی در حوزه اختیار ماست و برای سایر بخش های اداری باید سازمان ها یا اداره ها خودشان اقدام کنند. طیبه خلیلی اظهار می کند: آنچه در حوزه اختیار دفتر امور شهری و شوراهاست، اجرا شده است اما بیش از این نمی توانیم اقدامی انجام دهیم. در مورد نبود بانک، احتمالا گردش مالی در این شهر به اندازه ای نیست که احداث باجه توجیه داشته باشد، اما دفتر خدمات و پیشخوان دولت وجود دارد.
کشواد شهروندی که ابتدای ورودی شهر کبابی دارد و اتفاقا تنها عابربانک شهر را هم به اینجا آورده است، می گوید: گردش مالی در فراغی بیش از 10 میلیون تومان نیست. مساله اینجاست که در این شهر کار وجود ندارد. عده ای که بعد از طرح کوچ، زمین ها و دام هایشان را فروختند حالا بیکار هستند یا برای کارگری به شهرهای دیگر رفته اند. مسائل ما تمامی ندارد. هر روز مشکل جدیدی ایجاد می شود. بی گمان حتی اگر مسائل این شهر حل شود تا توسعه سال ها فاصله خواهد داشت.
منبع: همشهری آنلاینمسافرت رو: مسافرت رو: آگاهانه سفر کنیم تا بیشتر از سفر لذت ببریم
دور زمین: دور زمین: آشنایی با زیبایی های دنیا در مجله گردشگری