خانه جدید اسناد تاریخی اصفهان

به گزارش جعبه مهر، عاطفه علیان- اصفهان- خبرنگار: سال گذشته بود که خطر از بیخ گوش سازمان اسناد و کتابخانه ملی منطقه مرکزی کشور (اصفهان) که مرکز حفظ هزاران سند تاریخی از استان های اصفهان، مرکزی، چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد است، گذشت.

خانه جدید اسناد تاریخی اصفهان

خطری به داغی یک آتش سوزی در چند قدمی این مرکز که می توانست فاجعه ای عظیم بیافریند و به حادثه ای جبران ناپذیر تبدیل گردد. روزهای ابتدایی اسفند 1397 بود که آتش سوزی در جوار مرکز اسناد اصفهان زنگ خطر اتفاقات ناگواری را به صدا درآورد. مرکزی که 25 سال از عمر آن می گذرد و در همه این سال ها مکانی برای جمع آوری، شناسایی، ساماندهی و نگهداری اسناد تاریخی مناطق مرکزی کشور بوده است.

سازمان اسناد و کتابخانه ملی منطقه مرکز کشور در شروع تاسیس در انتهای عمارت سعدی واقع شده بود؛ ساختمانی فرسوده که هر اتفاقی در کمینش بود. زیرساخت های قدیمی و غیراستاندارد اسناد را در معرض خطر قرار می داد و کمبود جا باعث شد بسیاری از اسناد به تهران منتقل گردد. از سوی دیگر، این مرکز تا همین چند وقت پیش مکانی ناشناخته بود. پژوهشگران برای دریافت سند باید ماه ها و یا سال ها گرفتار بوروکراسی می شدند تا به سند مورد نظر دسترسی پیدا نمایند.

اما این روزها با شعارمرکز اسناد؛ مکانی برای همه تسهیلگری بزرگی برای محققان اتفاق افتاده است و بعد از ماه ها چانه زنی، رایزنی و دعوت از مسئولان و خیران، بالاخره شهرداری مکانی ایمن را برای مرکز اسناد فراهم آورد؛ مکانی امن برای پژوهشگران و فرهنگ دوستان که اطلاعات مکتوب، شفاهی و دیجیتال شده را در کمترین زمان در اختیار محققان قرار می دهد. بالاخره در یک جابه جایی طولانی در روز گذشته (شنبه) ساختمان جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی منطقه ای کشور با حضور استاندار و دکتر اشرف بروجردی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، افتتاح شد.

  • همکاری خارج از وظیفه شهرداری

معاون فرهنگی - تفریحی شهردار اصفهان با تاکید بر این که تفاهم نامه ای با سازمان اسناد و کتابخانه ملی منطقه مرکزی کشور (اصفهان) منعقد شده است تصریح می نماید: مدتی است که سازمان مذکور به دنبال مکان مناسب و ایمن برای حفظ اسناد بود. با این که تامین مکان برای این سازمان در حوزه وظایف شهرداری نیست با دوراندیشی فرهنگی شهردار اصفهان، فرهنگسرایی در اختیار سازمان اسناد قرار داده شد که از استانداردهای لازم برخوردار است. محمد عیدی ادامه می دهد: این فرهنگسرا نوساز است و با حدود 1800 متر مربع زیربنا در 3 طبقه ساخته شده و به امکانات خوبی مجهز است. حال امیدواریم با مساعدت شهروندان فرهنگ دوست آن منطقه و سازمان اسناد و کتابخانه ملی اهداف فرهنگی خوبی صورت گیرد.

  • 2 سطح فرهنگی ساختمان جدید

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی منطقه مرکزی کشور با اشاره به این که از بدو تاسیس این سازمان ساختمان قدیمی آن توسعه نیافته بود و از استانداردهای لازم محروم بود اظهار می نماید: همیشه به دنبال ساختمان جدیدی بودیم که در شان سازمان اسناد و کتابخانه ملی منطقه مرکزی کشور باشد و از ظرفیت های کافی برای نگهداری اسناد و نسخ خطی برخوردار باشد.

مسعود کثیری ادامه می دهد: برای نیل به این هدف در سال گذشته مذاکرات فراوانی با مسئولان و خیران و هر کسی که فکر می کردیم به نحوی می تواند در این هدف به ما یاری کند داشتیم. بخشی از مذاکرات ما با استاندار سابق بود که به نتیجه خاصی نرسید. سپس قرار شد رئیس شهرک علمی - تحقیقاتی که از اهالی فرهنگ دوست اصفهان است، زمینی در اختیار ما قرار دهد که توان اقتصادی ساخت آن را نداشتیم. وی اضافه می نماید: هدف ما این بود که هرچه سریع تر از این ساختمان نقل مکان کنیم. زیرساخت های عمارت سعدی اعم از لوله کشی آب و سیم کشی برق فرسوده بود و نمی توانستیم امنیت اسناد را تضمین کنیم. بنابراین کوشش کردیم تا با شهرداری وارد مذاکره شویم که با نظر مساعد شخص شهردار شهر اصفهان و معاون فرهنگی وی پیروز شدیم از بین مجموعه فرهنگسرا یکی را انتخاب کنیم.

کثیری با تاکید بر استانداردهای لازم ساختمان جدید که در خیابان بهارستان واقع است می گوید: مکان جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی منطقه مرکزی کشور علاوه بر نگهداری اسناد می تواند بستری برای اقدامات فرهنگی باشد. ضمن این که هم اکنون عموم رویدادهای فرهنگی در ساختمان جدید در 2 سطح است. سطح اول اقدامات و خدماتی اعم از قرائت خانه، کتابخانه و همچنین سالن ورزشی و بعضی امکانات فرهنگی دیگر است که در اختیار ساکنان آن منطقه قرار داده می گردد. در سطح دوم استفاده از تجهیزات ساختمان جدید که شامل سالن آمفی تئاتر است و می توانیم برنامه های فرهنگی اعم از جشن ها، بزرگداشت ها، شب شعرها و مراسم مذهبی و ملی را در آن برگزار کنیم. همچنین فرهنگسرا ظرفیت برگزاری جلسات نقد کتاب، فیلم و نشست های تخصصی را هم دارد.

  • ضرورت دیجیتال کردن اسناد

کارشناس اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی منطقه مرکز کشور می گوید: سازمان اسناد حافظه تاریخی اصفهان و ایران است. نه تنها اسناد و مدارک موجود در دستگاه های دولتی در استان های اصفهان، مرکزی، چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد را جمع آوری و نگهداری می نماید، بلکه اسناد اهدایی را که نزد خانواده ها است به صورت اهدایی در مخازن اسناد نگهداری می نماید. البته بعضی هم اسناد و نسخ خطی خود را برای فروش به این مدیریت عرضه می نمایند که بعد از کارشناسی و در صورت موافقت، آنها را به سازمان اسناد و کتابخانه ملی واگذار می نمایند و بعد از انجام فعالیت های آرشیوی در اختیار پژوهشگران قرار می گیرد.

یکی دیگر از کارشناسان با تاکید بر اهمیت دیجیتال کردن اسناد تصریح می نماید: با انتقال سازمان به مکان جدید، در کوششیم تمامی اسناد را به صورت الکترونیکی درآوریم و فهرست نویسی کنیم. این اقدام نیازمند هزینه ای بالغ بر یک میلیارد تومان است که چنانچه این بودجه توسط مسئولان، سازمان ها، خیرین یا فرهنگ دوستان تامین اعتبار گردد، شیرینی ساختمان جدید 2 برابر می گردد.

بانیما: قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای بانیما

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 30 مرداد 1400 بروزرسانی: 30 مرداد 1400 گردآورنده: mehrbox.ir شناسه مطلب: 1787

به "خانه جدید اسناد تاریخی اصفهان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خانه جدید اسناد تاریخی اصفهان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید