طرز تهیه آش جوش پره؛ غذای سنتی و خوشمزه گناباد

به گزارش جعبه مهر، جوش پره یکی از آش های محلی گناباد در خراسان رضوی است که از قدیم الایام در این منطقه درست می شده است.

طرز تهیه آش جوش پره؛ غذای سنتی و خوشمزه گناباد

آش جوش پره دارای ارزش غذایی بالایی است و به اسم یک غذای اجتماعی به صورت گروهی تهیه و مورد استفاده قرار می گیرد و یکی از آش های برتر ایران در نخستین جشنواره آش های ایرانی که در زنجان برگزار گردید است و در بسیاری از جشنواره های داخلی و خارجی که ارائه شده مورد استقبال بازتماشامایندگان قرار گرفته است.

با توجه به این که تهیه و پخت جوش پره کاری تا حدودی سخت است و احتیاج به آموزش و تجربه و کاری گروهی است بنابراین در حال حاضر فقط سالمندان و تا حدودی میانسالان از عهده پخت آن برمی آیند و اگر چاره اندیشی به زودی نگردد این نوع غذا به فراموشی سپرده خواهد شد.

علیرضا شناسایی رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گناباد گفت: امروز بیشتر خوردنی ها در قوطی های فلزی و بسته بندی شده به فروش می رسد و انسان به ناچار از آن ها استفاده می نماید، در صورتی که نمی داند این گونه خوردنی ها یا غذا ها بیشتراً از ارزش غذایی کمی برخوردارند و یا به علت اضافه کردنی های غیرمجاز یا نگهدارنده ها برای سلامتی زیان آورند.

او اضافه کرد: نقش، اهمیّت و ارزش غذا های سنتی و بومی بر همگان روشن و آشکار است به ویژه هنگامی که می بینیم، بسیاری از این غذاهابا توجّه به ارزش بالای غذایی آن ها درحال فراموشی است و اندکی نخواهد گذشت، که نسل های آینده از خوردن چنین غذا هایی محروم خواهند شد.

رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گناباد ادامه داد: بنابراین ثبت، اشاعه و ترویج این نوع غذا ها علاوه بر این که در راستای ثبت آثار معنوی کشور است، می تواند نقش موثری در داشتن جامعه ای سالم و بانشاط ایفا نماید. از سوی دیگر، غذا های سنتی و بومی با وجود آن که بسیار ساده هستند، بیشتر احتیاج های بدن را تأمین می نمایند و هزینه بسیار کمی هم دارند.

آشی که غم و غصه را می برد!/جوش پره ثبت ملی شد

شناسایی اعلام کرد: آنالیز ها نشان می دهد حدود دو هزار نوع غذای بومی و سنتی در ایران وجود دارد که بسیاری از آن ها به دست فراموشی سپرده شده، در بیشتر غذا های بومی مورد استفاده از گروه های غذایی اصلی استفاده شده که می تواند الگوی تغذیه ای مناسبی برای جامعه باشد.

او درباره آش جوشپره گناباد توضیح داد: جوشپره از آش های برتر ایرانی است، زمانی پخته می شدکه می خواستند بین افراد فامیل که بین آن ها کدورتی ایجاد شده، آشتی برقرار نمایند، بنابراین همه در یک جا جمع و سپس زنان سالمند و میانسال با همکاری زنان و دختران دیگر فامیل با پختن آش جوش پره سبب شادی و نشاط جمع و ایجاد محبت و حس همکاری و مسئولیت پذیری در بین فامیل می شدند.

رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گناباد تاکید نمود: علاوه بر این، بیشتر غذا های سنتی نه تن ها فقط به اسم یک غذا مصرف می گردد، بلکه هم غذا است و هم دارو. علاوه بر این ها تمام مواد اولیه غذا های سنتی در دسترس و حاصل دسترنج کشاورزان و دامداران منطقه بوده و هست.

با این اوصاف باید اسم کرد که جوش پره یک غذای اجتماعی است و معمولاً زمانی که افراد فامیل به تماشا هم می فرایند، به وسیله زنان سالمند و میانسال، پختن جوش پره پیشنهاد می گرددکه با استقبال همه افراد فامیل همراه می گردد.

در این زمان است که هم ارتباط صحیح و عاطفی بین نسل ها برقرار و هم جوانان و نوجوانان از تجربه های ارزنده کهنسالان عملاً استفاده می برند و پختن غذا های بومی و سنتی در محیطی شاد وخودَمانی را یاد می گیرند. از سوی دیگر از دوران کودکی و جوانی ذائقه آن ها به غذا های سنتی و بومی عادت می نماید.

مواد داخل جوش پره در منطقه ها کوهپایه ای گناباد بیشتر عدس، تره، سیب زمینی است؛ آش جوش پره در جنوب خراسان رضوی، خراسان جنوبی، گلستان و کشور های ترکمنستان و آذربایجان پخته می گردد، اما مواد، روش تهیه و در برخی از این منطقه ها نام آن با جوش پره گناباد فرق دارد.

آش جوش پره گناباد با شماره 2203 در لیست ملی میراث فرهنگی ناملموس به ثبت رسیده است.

مجله کامپیوتر: مجله کامپیوتر: هر چی در مورد تکنولوژی و کامپیوتر بخوای بدونی اینجا هست

تایلند: تایلند: سفر به کشور زیباییهای جنوب شرق آسیا، بانکوک، پوکت، پاتایا، سامویی، کرابی

منبع: گردشبان
انتشار: 20 مرداد 1400 بروزرسانی: 20 مرداد 1400 گردآورنده: mehrbox.ir شناسه مطلب: 10599

به "طرز تهیه آش جوش پره؛ غذای سنتی و خوشمزه گناباد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه آش جوش پره؛ غذای سنتی و خوشمزه گناباد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید