فرجام افزایش نرخ سود بانکی چه شد؟
به گزارش جعبه مهر، رئیس کل بانک مرکزی با اعلام موافقت با افزایش سقف صندوق های با درآمد ثابت تا مبلغ 30 هزار میلیارد تومان، گفت: بانک ها نیز توافق کرده اند با توجه به شرایط برخی از بانک های ناتراز، نرخ سود بین بانکی را حداکثر 20 درصد معین و عملیاتی کنند.
به گزارش خبرنگاران، عبدالناصر همتی در یادداشتی در صفحه اینستاگرام خود نوشت: با توجه به نرخ سیاستی اعلام شده، بانک مرکزی نسبت به این نرخ در بازار بین بانکی پایبند و برنامه ریزی لازم در همین رابطه انجام داده است. بانک ها نیز توافق کرده اند با توجه به شرایط برخی از بانک های ناتراز، نرخ سود بین بانکی را حدبیشتر 20 درصد تعیین و عملیاتی کنند.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه عدم رعایت نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار به هیچ وجه مجاز نیست، اضافه کرد: بانک ها ملزم به رعایت نرخ های مصوب سود سپرده ها شده اند، بازرسان حوزه نظارت بانک مرکزی تخلفات گزارش شده در بانک ها را از روز شنبه شروع به رصد کرده اند و برای اعمال قانون گزارش خواهند داد.
بانک مرکزی در تنگنا
احمد حاتمی یزد کارشناس مسائل بانکی در گفتگو با خبرنگاران با اشاره به اینکه با تثبیت نرخ سود بانکی در محدوده 20 درصد، همچنان نرخ واقعی بهره در اقتصاد ملی منفی خواهد بود، گفت: درحال حاضر نرخ تورم بر اساس آمار های رسمی حدود 40 درصد است، در حالی که اگر نرخ سود بانکی 20 درصد تعیین شود، نرخ بهره واقعی به منفی 20 درصد خواهد رسید که این مسئله به زیان کسانی است که در بانک سپرده گذاری کرده اند.
وی اضافه کرد: اینکه فردی پول خود را در بانک سپرده گذاری کند، 20 درصد از ارزش پول او کاسته می شود، این در حالی است که اگر بانک مرکزی نرخ سود را بالاتر نیز ببرد، با توجه به رکود تورمی که در اقتصاد وجود دارد، تولیدکنندگان نیز نمی توانند تسهیلاتی که دریافت می کنند، را تسویه کنند، زیرا که هزینه تامین اقتصادی آن ها با افزایش همراه می شود.
حاتمی یزد گفت: به نوعی می توان گفت، بانک مرکزی بین سپره گذاران که خواستار افزایش نرخ سود هستند، با توجه به نرخ تورم بالایی که در اقتصاد کشور وجود دارد و گیرندگان تسهیلاتی که عمدتا از تولیدکنندگان هستند، قرار گرفته و نمی تواند، نه نرخ را زیادی بالا ببرد و نه اینکه نرخ سود را به طرز معناداری افزایش دهد، به بیان دیگر، بانک مرکزی سعی کرده با تعیین حدبیشتر سود 20 درصدی حد وسط را بگیرد، تا اثرات تعیین چنین نرخی کنترل شده باشد.
این کارشناس امور بانکی همچنین در پاسخ به این سوال که گفته می شود، روی کار آمدن جو بایدن به عنوان رئیس جمهورآمریکا و تعدیل انتظارات تورمی باعث عدم افزایش نرخ سود بانکی شد، بیان داشت: آن تاثیری که مدنظر نظر همه است، برای بهبود شرایط اقتصادی ناشی از ریاست جمهوری جو بایدن، حداقل یک سال طول خواهد کشید، زیرا که باید تحریم های بانکی و نفتی رفع شود، تا شرایط اقتصادی عادی شود.
وی اضافه کرد: درحال حاضر بیشتر مسائل اقتصادی که کشور با آن دست و پنجه نرم می کند، ناشی از تحریم های ظالمانه ای است که دونالد ترامپ رئیس جمهور فعلی آمریکا آن ها را طی چهار سال گذشته وضع کرده، بنابراین نمی توان انتظار داشت که یک شبه یا حتی یک ماهه معجزه شود و تمام مسائل اقتصادی کشور حل شود، بلکه در این رابطه نیاز به گذر زمان است، تا شرایط به مرور بهبود یابد.
افزایش نرخ سود به ضرر بخش تولید است
عباس آرگون نائب رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران در گفتگو با خبرنگاران با اشاره به اینکه اقدام بانک مرکزی در عدم افزایش نرخ سود سپرده های بانکی یک اقدام درست بود، گفت: ما به عنوان نهاد بخش خصوصی کشور مخالف افزایش رسمی نرخ بهره در اقتصاد هستیم، زیرا زمانی که نرخ سود سپرده های بانکی افزایش پیدا کند، به تبع آن نرخ سود تسهیلات که به بخش تولید کشور نیز پرداخت می شود، باید افزایش یاید.
وی اضافه کرد: این در شرایطی است که در حال حاض کشور در شرایط رکود تورمی به سر می برد و بسیاری بنگاه ها و کارخانجات با حداقل ظرفیت خود کار می کنند، افزایش نرخ سود بانکی به ضرر تولید کشور است، این در حالی است ما در کشور به جای اینکه بخواهیم با افزایش نرخ سود سپرده های بانکی، جذابیت برای انتقال پول به بانک ها را افزایش دهیم، باید کاری کنیم که این پول ها و سرمایه ها به سمت تولید سرازیر شود، تا بخش مولد اقتصاد کشور به حرکت درآید.
آرگون با اشاره به اینکه چندین سال است که نرخ سرمایه گذاری در کشور منفی است، گفت: طبیعتا در شرایطی که جذابیت حضور در بازار های مختلف از جمله بانک در کشور بالا باشد، کسی به سمت تولید نمی آید، این در حالی است که از رهگذر توجه به تولید، نرخ رشد اقتصادی مثبت می شود و همچنین میزان اشتغال زایی بالا می رود، در غیر این صورت افزایش نرخ سود، چیزی جزء افزایش نقدینگی موجود در اقتصاد کشور را به دنبال ندارد.
نائب رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران اضافه کرد: درست است که زمانی که که نرخ تورم 40 درصد است نرخ بهره نیز باید همپای تورم رشد کند، اما این مسئله برای اقتصادی ملی به شدت زیان آور است و باعث می شود که رکود اقتصادی تشدید شود، بنابراین سیاست گذاران در این باره باید توجه کنند که بخش تولید کشور باید در حال حاضر در کانون توجه باشد تا اقتصاد کشور نیز تکانی بخورد.
منبع: فراروbestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا