مدرسه طبیعت چیست؟ تاریخچه، فعالیت ها
به گزارش جعبه مهر، همه بچه ها با کنجکاوی و تمایل به یادگیری و بازی به دنیا می آیند و عشق به طبیعت نیز به طور ذاتی در وجود همه آنها متبلور است. شوق برای زندگی و یادگیری در مدرسه طبیعت یا مدرسه سبز (Green school) دقیقاً چیزی در راستای چنین مفاهیمی است. بهترین شیوه یادگیری هنگام استفاده از تمام قسمت های بدن اعم از: مغز، قلب، دست و پا و به طورکلی، ترکیب روح و جسم حاصل می شود. تجربه شخصی در این مدارس، دانش آموزان را به درک بهتر مفاهیم زندگی در کنار دانش طبیعی رهنمون می کند؛ با ویکی ساختمون همراه باشید.
مدرسه طبیعت چیست؟
مدرسه طبیعت به توسعه مهارت های فردی و علم اندوزی در فضای باز و در دل طبیعت سبز گفته می شود. از طریق راستا ارتباطی بین دانش و طبیعت، دانش آموزان برای شکوفایی جسمی و روحی آماده می شوند. بچه ها در این مدرسه، بازی، هیجان، خودکفایی، آموزش، اعتماد به نفس و زندگی را یاد می گیرند.
از طریق بازی ها و چالش های گروهی، بچه ها رهبری، احترام و اطمینان را یاد می گیرند. مدرسه طبیعیت مکانی است که در آن به هر دانش آموز تعادل مناسب بین آزادی و محدودیت را آموزش می دهند تا از نظر اخلاقی و شخصیتی رشد کنند.
یافته های اخیر نشان می دهد که دانش آموزان در مدارس طبیعت در مطالعات اجتماعی، علوم، زبان و ریاضیات بهبود قابل توجهی پیدا می کنند. مهارت های حل مسئله، تفکر انتقادی و تصمیم گیری فردی نیز به نسبت بالایی در چنین مدارسی پیشرفت قابل توجهی می یابند.
فواید مدرسه طبیعت
تحقیقات نشان می دهد که یادگیری در طبیعت فواید زیادی دارد که شامل موارد زیر می باشد:
- مدارس با کیفیت هوای ضعیف در محیط داخلی معمولاً نه تنها به عدم تمرکز منجر می شود، بلکه باعث کسالت، بیماری و موارد دیگر می شود. مدارس طبیعت که در آن بچه ها در محیط باز در حال یادگری هستند، به درک بهتر موضوعات، تنفس بهتر، سلامتی بیشتر و همچنین هوش هیجانی بالاتر کمک می کند.
- کمبود هوای تازه می تواند توجه و تمرکز دانش آموزان را کاهش دهد. مطالعات نشان داده اند که وقتی بچه ها در کلاس هایی که دارای نور روز، هوای تازه و رنگ های شاد و طبیعی هستند، نمرات آزمون های آنها می تواند تا 20٪ بهبود یابد.
- هزینه های بهره برداری از انرژی و آب در یک مدرسه سبز می تواند از 20٪ به 40٪ کاهش یابد و سرمایه های بیشتری را به سمت حقوق معلمان، کتاب های درسی بیشتر و امکانات دیگر هدایت کند.
- مدارس سبز میزان انتشار دی اکسید کربن (CO2) را به میزان قابل توجهی کاهش می دهند. ساخت 34 مدرسه طبیعت به 94،000 تن CO2 را کاهش می دهد، که معادل عدم استفاده سالیانه از 15،000 اتومبیل در یا کاشت بیش از 280،000 درخت می باشد.
- به طور متوسط ، یک مدرسه سبز 32 درصد از مصرف آب را کاهش می دهد. این مورد فواید قابل توجهی برای کاهش رواناب آبراهه ها، حمل و نقل و تصفیه فاضلاب دارد.
- به دلیل وجود ماهیت بازی و یادگیری در هوای باز، مدرسه طبیعت باعث کاهش روزهای غیبت دانش آموزان به میزان 15درصد می شود.
- سرمایه گذاری در ساخت مدارس سبز از جمله ساختمان های سبز و معماری سبز باعث بهبود و رشد این سبک از ساختمان سازی می شود.
- در کنار تولید پسماند کمتر، تلاش های مدیریت و بازیافت پسماند را به سود جامعه و منطقه تشویق می کند. تقاضا برای محل های دفن زباله محلی را نیز کاهش می دهد.
- حمایت از زیستگاه های گیاهی و حیوانی را در بین نسل های جدید تقویت می کند.
- از نظر فردی باعث افزایش اعتماد به نفس، یادگیری مهارت های اجتماعی و حرکتی، شکل گیری هویت واقعی دانش آموزان، رشد استقلال فردی، بهبود ا سلامت روحی و جسمی و آموزش نظم و انضباط می شود.
تاریخچه مدرسه طبیعت
جنبش مدرسه در فضای باز در اوایل قرن بیستم در اروپا شروع شد. این امر با استفاده از رویکرد والدورف اشتاینر برای آموزش بچه ها که مبتنی بر یادگیری و بازی بود در دانمارک و سوئد گسترش یافت. اولین مدرسه سبز در دهه 1960 در آلمان تأسیس شد و امروزه این کشور با بیش از 700 مدرسه طبیعت توانسته به عنوان یکی از پیشگامان توسعه این جنبش شناخته شود.
براساس گفته های نیلز اژبی ارنست، محقق دانشگاه کپنهاگ، اولین سابقه یک مدرسه طبیعت در دانمارک مربوط به سال 1950 است، هنگامی که زنی به نام اِلا فلاتو یک کودکستان پیاده روی را تأسیس کرد. جایی که پیاده روی روزانه در جنگل بخشی از برنامه های درسی بود.
در طی چند سال، زنان شروع به ساماندهی مدرسه هایی کردند که پای فرزندان خود را از محله های داخل شهر کپنهاگ (پایتخت دانمارک) به حومه شهر باز می کردند. این رویکرد در سال های 1970 و 1980 در دانمارک به عنوان راه حلی برای افزایش تعداد زنان دانمارکی که وارد نیروی کار می شدند و همچنین نبود امکانات سرپوشیده برای بچه ها پیش دبستانی، به کار گرفته شد.
در دهه 1990 در سراسر انگلستان مدرسه سبز گسترش یافت. این مدارس در سال 2000 به ولز و در سال 2003 در اسکاتلند شروع به کار کردند. انجمن مدرسه طبیعت در ایرلند شمالی در سال 2011 راه اندازی شد و 2 سال بعد نیز وارد ایرلند جنوبی شد. همچنین مدرسه سبز به شیوه ای مستقل با پیروزیت در سراسر ایالات متحده ، کانادا، آسیا، استرالیا و سایر کشورهای اروپایی افتتاح شد.
جنبش مدرسه طبیعت در ایالات متحده اغلب با پرفروش ترین کتاب سال 2005 یعنی آخرین فرزند در جنگل نوشته ریچارد لوو بهبود یافت. این کتاب کمک زیادی به محبوبیت این ایده که بچه ها باید هرچه بیشتر وقت را در خارج از خانه بگذرانند کرد. امروزه نزدیک به 100 مدرسه طبیعت در ایالات متحده وجود دارند.
در ایران نیز ایده مدرسه سبز توسط استاد عبدالحسین وهاب زاده در دهه 50 هجری شمسی ایجاد شد. او با انتشار چندین کتاب در ارتباط با تأثیر طبیعت بر آموزش بچه ها، توانست این شیوه یادگیری را در کشور بنیان نهد. در حال حاضر در سراسر ایران حدود 80 مدرسه طبیعت با زیر ساخت های مختلف در حال آموزش به نسل های آینده این سرزمین هستند.
فعالیت های اجرا شده در مدرسه طبیعت
در طبیعت دانش آموزان امکان دسترسی منظم به فضای سبز را دارند. دیگر خبری از کلاس درس سرپوشیده نیست، در اینجا آموزش مبتنی بر طبیعت است که یادگیری و خلاقیت را ترویج می کند. مدرسه سبز سرشار از فرصت هایی برای هنر، تحقیق و آموزش در خلال بازی است.
دانش آموزان ممکن است در پروژه های باغبانی و ایجاد فضای سبز، احیای زیستگاه ها، کمپوست سازی، بازیافت و کاهش ضایعات شرکت کنند. هر کاری که ارتقاء شخصیتی دانش آموزان کمک کند در این مدارس انجام می شود.
در طبیعت، همه افراد از مدیران گرفته تا معلمان و داشن آموزان، همه و همه به یک نطقه کانونی و واحد تبدیل می شوند؛ جایی که سازمان ها و افراد می توانند برای کمک به نجات جهان و بازگشت به طبیعت تلاش خود را جمع کنند.
به طورکلی، دانش آموزان در طبیعت خدادادی به:
- کاوش و بررسی
- مشاهده و نتیجه گیری
- کشف و درک
- آزمایش و حل مسائل
- مشارکت و پیوند
- همدوستی و عشق
و به یادگیری بسکمک از آموزه های مربوط به زندگی و درسی مشغول می شوند.
چند نمونه پیروز از مدارس طبیعت
پیش دبستانی کارپ ریج (Carp Ridge Preschool): این مدرسه در سال 2007 در اُتاوا کانادا تأسیس شد. این باغ مدرسه شامل باغ های طبیعی، یک حوضچه یک رودخانه، چمنزارها، تپه های مرتفع و سرزمین ها حفاظت شده است.
مدرسه طبیعت باغ راز (Secret Garden): این مدرسه در سال 2008 در اسکاتلند تأسیس شد که به دلیل فلسفه متفاوتش که استفاده از منابع طبیعی موجود به جای اسباب بازی های مدرن است، مشهور می باشد.
مدرسه طبیعت کاوی کنج: این مدرسه در شهریور سال 93 فعالیت غیررسمی و در دی ماه همان سال فعالیت رسمی خود با مجوز از آموزش و پرورش شروع کرد.
مدرسه طبیعت دماوند: این مدرسه در تاریخ 7 خرداد 1395 در شهرستان دماوند افتتاح شد که در این مدت کوتاه به دلیل توجه ویژه علاقه مندان بسیار پیدا کرده است.
کلام آخر
صادقانه بگوییم، هیچ چیز برای بچه ها و دانش آموزان دبستانی بهتر از افزایش مهارت های بازی و تخیل در حین یادگیری نیست. بازی به معنای واقعی باعث توسعه فکری دانش آموزان می شود؛ مانند زبان، در جایی که کلمات نشان دهنده مفاهیم هستند، در بازی نیز بازیگران (همان دانش آموزان) زندگی واقعی را تجربه و درک می کنند. بنابراین، بهبود مهارت های طبیعی باعث می شود دانش نیز بهتر درک شود.
مدرسه طبیعت یا مدرسه سبز دقیقاً در راستای مهارت های ذاتی بچه ها قرار گرفته است. ایده اینکه بتوان با استفاده از این شیوه یادگیری، نسل های آینده کشور را تربیت کرد، خود به تنهایی نیاز به آموزش اصولی مربیان و معلمان دارد. بنیان ساخت مدرسه سبز نیاز به ایجاد زیرساخت های اساسی برای تغییر سیستم آموزشی دارد، چیزی که مدارس بیماگونه این روزهای ایران بیش از هر زمان دیگری محتاج آن است.
منبع: ویکی ساختمانمسافرت رو: مسافرت رو: آگاهانه سفر کنیم تا بیشتر از سفر لذت ببریم
دور زمین: دور زمین: آشنایی با زیبایی های دنیا در مجله گردشگری