پرداخت بیش از 37میلیارد ریال تسهیلات به هنرمندان صنایع دستی گلستان
به گزارش جعبه مهر، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان از پرداخت بیش از 37 میلیارد ریال تسهیلات روستایی و عشایری و مشاغل خانگی در قالب 326 طرح به هنرمندان این استان طی سال گذشته اطلاع داد.
به گزارش خبرنگاران به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان، احمد تجری روز سه شنبه 13 خردادماه 99 در آستانه روز جهانی صنایع دستی به تشریح اقدامات و عملکرد سال 1398 معاونت صنایع دستی و هنرهای سنتی استان پرداخت و گفت: تا انتها سال اقتصادی گذشته مبلغ 20 میلیارد و 910 میلیون ریال اعتبار به حوزه صنایع دستی و هنرهای ستی استان تخصیص یافته است.
او با اشاره به این که سال 98 بیش از 37 میلیارد ریال تسهیلات روستایی و عشایری و مشاغل خانگی در قالب 326 طرح به هنرمندان این استان پرداخت شده است، اظهار داشت: از این میزان تسهیلات که با هدف تقویت کارگاه های کوچک اعطا شد، هشت میلیارد و 829 میلیون ریال در قالب تسهیلات روستایی و عشایری به 51 طرح و همچنین 28 میلیارد و 800 میلیون ریال تسهیلات مشاغل خانگی به 275 طرح پرداخت شده است.
ارزآوری بیش از یک میلیون و 136 هزار دلاری صنایع دستی استان
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان گفت: سال 98 افزون بر یک میلیون و 136 هزار دلار محصولات فراوریی هنرمندان صنایع دستی استان به صورت چمدانی و به واسطه گمرک فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) تهران به خارج از کشور صادر شده است.
او اضافه نمود: از این میزان صادرات مبلغ 308 هزار دلار به شکل سفری و چمدانی و 828 هزار و 212 دلار نیز به وسیله گمرکی و به واسطه فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) تهران به کشورهای هدف صادر شد.
تجری یادآور شد: رودوزی های سنتی، گلیم، پلاس، نمد، معرق، حصیربافی، صنایع دستی ترکمن، جاجیم، چرم، بافته های داری، تراش سنگ نیمه قیمتی و قیمتی، قزاق دوزی، زیورآلات سنتی، سفال و منبت بیشترین محصولات صادراتی استان گلستان است که به کشورهایی نظیر آلمان، آمریکا، سوئد، کانادا، عراق، چین، ترکمنستان، ژاپن، قطر، افغانستان، استرالیا، فرانسه، انگلستان و امارات ارسال می گردد.
او توضیح داد: هنرمندان و صنعتگران استان سال گذشته با تجربه سیلاب در ابتدای سال و درگیری با تبعات شیوع کرونا ویروس در انتها سال و برگزار نشدن نمایشگاه ها و جشنواره های نوروزی، سال سختی را سپری کردند. اما به رغم تجربه این شرایط سخت، با شیوع کرونا ویروس در انتها سال گذشته و افزایش احتیاج به ماسک، به صورت داوطلبانه و برای جلوگیری از شیوع این ویروس به یاری مردم آمدند و کارگاه های خود را به فراوری ماسک و کاورهای بهداشتی اختصاص دادند.
افتتاح 3 مرکز تخصصی و خلاق صنایع دستی در استان گلستان طی سال گذشته
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان از افتتاح سه مرکز تخصصی و خلاق صنایع دستی در سطح استان طی سال گذشته اطلاع داد و گفت: ایجاد مراکز تخصصی صنایع دستی باهدف حمایت از فراوری و فراوریکنندگان صنایع دستی و به منظور ارائه خدمات تخصصی در راستای فراوری و ارتقای صندلی صنایع دستی استان یکی از اهداف معاونت صنایع دستی است و در امسال هدف اصلی در این حوزه ایجاد این مراکز در تمام شهرستان ها است.
او اضافه نمود: با بهره برداری از مرکز تخصصی ابریشم بافی روستای ساسنگ مینودشت، مرکز تخصصی صنایع دستی روستای قلعه جیق گمیشان و مرکز خلاق صنایع دستی گالیکش در سال 98، در حال حاضر 13 مرکز تخصصی و خلاق صنایع دستی در شهرستان های رامیان، گالیکش، کردکوی، آق قلا، علی آبادکتول، گرگان، مینودشت، گمیشان و گنبدکاووس با اشتغال 176 نفر در حال فعالیت است.
تجری اعلام کرد: سال گذشته با هدف حفظ و احیای هنرهای بومی و سنتی، حمایت از فراوری داخلی، تجهیز و نوسازی ابزار و تجهیزات و ترغیب هنرمندان به استفاده از مواد اولیه طبیعی و مرغوب، به 80 کارگاه صنایع دستی در سطح استان تجهیزات و مواد اولیه رایگان اعطا شد.
برگزاری 130 دوره آموزشی برای 1558 نفر در حوزه صنایع دستی گلستان
او با اشاره به اهمیت آموزش در صنایع دستی گفت: آموزش رشته های مختلف در سطح عمومی و همچنین توجه به آموزش شاغلین از اولویت های این اداره کل در حوزه توسعه و ترویج صنایع دستی است که در این راستا طی سال گذشته 130 دوره آموزشی برای 1558 نفر در سطح استان برگزار گردید.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان اضافه نمود: سال گذشته 166 شاغل حوزه صنایع دستی در قالب 25 دوره عمومی و تخصصی در سطح استان آموزش دیدند و علاوه بر آن نیز 105 دوره کوتاه مدت عمومی صنایع دستی برای 1092 نفر از هنرجویان توسط بخش خصوصی اجرایی شد.
اعطای نشان ملی مرغوبیت صنایع دستی به 19 اثر استان
او در ادامه از کسب 19 نشان ملی مرغوبیت صنایع دستی این استان در سال 98 اطلاع داد و یادآور شد: این آثار در رشته های جاجیم بافی، زیورآلات ترکمن، لاک تراشی، سوزن دوزی شاهکوه، البسه سنتی و نمداقتصادی ارائه شد که اکنون پس از اخذ نشان مرغوبیت ملی می توانند کاندید اخذ نشان بین المللی مرغوبیت کالا شوند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان اظهار داشت: در سال گذشته همچنین دو رشته صنایع دستی بومی شاخص استان شامل سوزن دوزی ترکمن (شرکت تعاونی نقش سوزن به مدیریت عصمت مجیدی) و زیورآلات ترکمن (شرکت تعاونی فراوریات صنایع دستی نگین ترکمن گلستان به مدیریت زهرا مرادی) که برای ثبت نشانه جغرافیایی به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی پیشنهاد شده بودند، گواهی نامه دریافت کردند.
او گفت: نشان جغرافیایی ملی درواقع شناسه ای است که بر روی کالاهایی که دارای یک منطقه جغرافیایی خاص هستند و یا کیفیت و شهرت آن به واسطه یک منطقه جغرافیایی به کار می رود، اطلاق می گردد. رشته های متعدد صنایع دستی در گلستان وجود دارد که دارای شاخص های ویژه بومی و منطقه ای است که می توانند شناسه بسیار خوبی برای معرفی آن روستا یا شهر باشند.
برپایی 30 بازارچه موقت صنایع دستی در گلستان
تجری در ادامه بیان کرد: زندگی اقوام مختلف و دارا بودن حدود 30 هزار هنرمند ثبت شده و همچنین وجود 28 رشته بومی و حدود 80 رشته رایج و فعال در استان موجب شده تا صنایع دستی مسئله ای در میزان فراوری و تنوع محصولات فراوریی نداشته باشد و تنها دغدغه امروز هنرمندان این حوزه، فروش و عرضه محصولات است.
او اضافه نمود: یکی از گام های مؤثر برای کسب صندلیی مناسب در بازارهای صنایع دستی و برطرف دغدغه فروش فراوریکنندگان هنرهای سنتی، ایجاد مراکز عرضه صنایع دستی و برگزاری نمایشگاه های موقت و دائمی است. در این راستا سال گذشته 30 بازارچه موقت صنایع دستی با 668 غرفه در سطح استان برپا شد که در مجموع 16 میلیارد و 811 میلیون و 700 هزار ریال فروش را برای هنرمندان استانی رقم زد که نسبت به سال 97 شاهد بیش از 70 درصد رشد میزان فروش بودیم.
صدور و تمدید 2586 مجوز صنایع دستی در گلستان طی سال گذشته
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان با تشریح اقدامات واحد حمایت از فراوری معاونت صنایع دستی استان یادآور شد: سال گذشته تعداد 2586 فقره مجوز صنایع دستی اعم از پروانه فراوری انفرادی و کارگاهی و صدور کارت شناسایی برای هنرمندان و صنعتگران استان صادر و تمدید شده است که از این تعداد، 745 فقره کارت شناسایی و تعداد 19 پروانه فراوری کارگاهی صادر و همچنین تعداد 13 پروانه فراوری کارگاهی نیز تمدید شد. در طول سال 98 همچنین تعداد 891 فقره پروانه فراوری انفرادی صنایع دستی برای متقاضیانی که دارای تخصص، تجربه و آشنایی به فرایند فراوری و توانایی ساخت محصول دریکی از رشته های صنایع دستی بوده اند صادر و تعداد 1080 پروانه فراوری انفرادی نیز تمدید شده است.
ایجاد 2085 شغل جدید در حوزه صنایع دستی استان
او با اشاره به ایجاد دو هزار و 85 شغل جدید در حوزه صنایع دستی استان گلستان در سال 98 اظهار داشت: به منظور حمایت از فراوری کالای ایرانی، ایجاد اشتغال و افزایش درآمدزایی برای متقاضیان فعالیت در حوزه صنایع دستی استان، سال 98 تعداد 289 مجوز مشاغل خانگی شامل 285 فقره مجوز مستقل و چهار فقره مجوز پشتیبان صادرشده است.
تجری با تأکید بر اهمیت ثبت ملی آثار حوزه صنایع دستی یادآور شد: سال گذشته در حوزه صنایع دستی استان رشته قزاق دوزی، گنجینه زنده بشری استاد سیدمحسن سادات مزنگی در رشته حصیربافی، گنجینه زنده بشری استاد عفت مرادی زاده در ابریشم بافی ترکمن در فهرست ملی آثار ناملموس کشور به ثبت رسیدند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان توضیح داد: اقداماتی نظیر تدوین بسته بازاریابی و تبلیغات صنایع دستی، برگزاری کارگاه های آشناسازی هنرمندان استان با حوزه فروش مجازی محصولات و برنامه ریزی برای حضور بیشتر هنرمندان در نمایشگاه ها و جشنواره های بین المللی از برنامه های اداره کل استان برای حوزه صنایع دستی در سال جهش فراوری است.
منبع: میراث آریاbestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا