گورماست از بقچه چوپان تا سفره امروز

به گزارش جعبه مهر، هر استان علاوه بر لهجه و گویش مختص خود، شناسه های دیگری از جمله غذا و خوراکی های مخصوص خود را دارد که مانند شناسنامه ای برای آن استان است. حتی اگر طرز تهیه آن غذا دست مایه تغییراتی گردیده باشد، همچنان آن غذا شناسنامه و اصالت استان خود را حفظ می نماید.

گورماست از بقچه چوپان تا سفره امروز

به گزارش خبرنگاران، یکی از جذاب ترین و با اهمیت ترین موضوعاتی که یک سرزمین با آن روبرو است مقوله غذا و خوردنی های آن سرزمین است.

مقوله ای که حتی می توان به یکی از جاذبه های گردشگری یک منطقه یا کشور تبدیل گردد و به اقتصاد آن کمک شایانی کند.

در کشورهایی که صادرات نفتی حرف اول را می زند توجه به مسئله درآمدزا گردشگری راه چاره مناسبی برای خروج از تک بعدی بودن منبع در آمد کشور است.

بسیاری از غذاهای محلی ایرانی ریشه در سبک زندگی و شیوه معیشت مردمان گذشته های دور دارد که به نظرمی رسد مردمان پیشین به هماهنگی بین خوراک و سبک زندگی خود احتمام فراوان داشتند. با وجود فلسفه عمیق طبخ متاسفانه درحال حاضر این غذاها درحال فراموش شدن و نابودی کامل است.

در این یادداشت به معرفی یک مورد از غذاهای سنتی خراسانی که در گذشته محبوبیت بسیاری برای چوپانان داشته است می پردازیم.

گورماست

گورماست غذایی ساده و خاص چوپانان خراسانی است که در فصل بهار درون مشکی کوچک شیر و ماست گوسفندی را ریخته و آن را از کنار خورجین و پالان آویزان نموده و در طول روز با بالا و پایین رفتن از پستی و بلندی ها این غذا در مشک ترکیب گردیده و در ظهر درون بادیه مسی بزرگی ریخته و آماده میل کردن بوده است.

این غذا بسیار مقوی و پر انرژی است و علاقه چوپانان به این غذا هم به همین علت است که انرژی زیادی دارد اما باعث تشنگی و سنگینی معده و خستگی نخواهد شد.

طبق آنالیز های انجام گردیده در رابطه با مشابهت های فلسفی غذاها در یک منطقه با مکانی دیگر به این دست یافت رسیدیم که ریشه غذای گورماست با غذایی به نام گوره ماست در استان مرکزی به طور احتمالی یکی است.

غذای محلی گوره ماست از غذاهای محلی استان مرکزی است که بیشتر در روستاهای اطراف به دلیل فراوانی شیر تازه طرفدار دارد. این غذا بسیار آسان تهیه می گردد و ماده اصلی آن شیر است.

برای طرز تهیه گور ماست خراسانی شیر و ماست گوسفندی را به نسبتی مساوی درون ظرفی مخلوط می کنیم و برای طرز تهیه گوره ماست استان مرکزی، شیر دو لیوان، ماست شیرین یک استکان و شکر در صورت تمایل می توان به این غذا افزود.

به نظر می رسد می توانیم با پرداختن بیشتر به این میراث ملموس آن ها را در ذهن ها زنده نموده و همواره سنت های گذشته را به نسل های جوان یادآوری کنیم تا آن ها نیز این میراث را به خوبی حفظ نمایند و با معرفی سنت های خود به دیگر استان ها باعث گسترش این میراث در بین جوامع دیگر شوند.

دور زمین: دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور ارزان، تور لحظه آخری، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 30 مرداد 1400 بروزرسانی: 30 مرداد 1400 گردآورنده: mehrbox.ir شناسه مطلب: 195

به "گورماست از بقچه چوپان تا سفره امروز" امتیاز دهید

61 کاربر به "گورماست از بقچه چوپان تا سفره امروز" امتیاز داده اند | 4.7 از 5
امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "گورماست از بقچه چوپان تا سفره امروز"

4 دیدگاه

مهدی 5 دی 1402

درودبرشما
از زادگاه این خوراک اطلاع کاملی ندارم ولی در استان کرمان ، استان چهارمحال و بختیاری و استان خوزستان هم دیدم ، هم خوردم و هم با این نام شنیده ام ، به نظر جایگاه یکجایی ندارد.

پاسخ به مهدی

علی 1 خرداد 1399

اینجانب خود یک خراسانی هستم که از دیدن این نوشته بسیار خوشحال شدم و ممنون شدم که دیدم هنوز هستند کسانی که سنت های غذائی ما را با نوشته شان تثبیت میکنند

پاسخ به علی

وحید 20 مهر 1398

امروز واسه ناهار امتحان کردم عاااالی بود و خیلی ساده و راحت

پاسخ به وحید

عالی 27 مرداد 1398

واقعا غذا مقویه
توصیه میکنم اگر موادشو دارین(شیر.ماست گوسفندی)
وو الخصوص مشک
درست کنید و میل کنید و نهایت لذتو ببرید

پاسخ به عالی
* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید