پوشش گیاهی و حیات وحش در لنکاوی

به گزارش جعبه مهر، لنکاوی

لنکاوی مجمع الجزایری تشکیل شده از 104 جزیره می باشد که در ساحل غربی مالزی واقع است. این منطقه توسط دریای فیروزه محاصره شده و داخل جزیره اصلی ترکیبی از زمین های بکر و زیبا و تپه های پوشیده از جنگل است. سواحل این مجمع الجزایر پوشیده از شن های روان و داغ است که حرکت بر روی آنها یا دراز کشیدن بر شن حس بسیار لذت بخشی برای مسافران به همراه می آورد. طبیعت این منطقه و حیات وحش آن بسیار زیبا و نفس گیر است، از این رو بر آن شدیم تا در این مقاله اطلاعاتی در خصوص پوشش گیاهی و حیات جانوری لنکاوی ارائه کنیم.

پوشش گیاهی و حیات وحش در لنکاوی

با تور مالزی از توسعه یافته ترین کشور شرق آسیا دیدن کنید.

پوشش گیاهی در لنکاوی

این منطقه در طول سال سه فصل را تجربه می نماید، فصل خشک و آفتابی (از آذر تا فروردین)، فصل بینابینی (اردیبهشت تا مرداد) و فصل باران (از شهریور تا آبان). بسیاری از جزایر این منطقه خالی از سکنه هستند و مملو از جنگل های استوایی با پوشش گیاهی خاص این منطقه می باشند. اصولا لنکاوی را به خاطر جزایر سرسبزش می شناسد. اما بافت گیاهی جزیره اصلی لنکاوی در 200 سال گذشته به زمین های کشاورزی تبدیل شده است. جزیره اصلی به صورت شهر درآمده و دارای جاده، فرودگاه و امکانات گردشگری است. با این وجود دیگر جزایر اصلی چندان تغییری نداشته اند و شکل اولیه خود را حفظ کره اند. با توجه به الگوی بارش پوشش گیاهی خاصی در این منطقه وجود دارد. با توجه به فصل خشک که طولانی تر از دو فصل دیگر است، پدیده های زیست محیطی متنوعی در این جا اتفاق می افتند، به عنوان مثال فصل جوانه زنی در مرداد ماه است و بسیاری از گیاهان و گل ها، تازه در این فصل شکوفه می دهند.

این جزایر پوشش گیاهی غنی دارند و هنوز هم زیستگاه های دست نخورده و بکر بسیاری در اینجا واقع شده است. در مطالعاتی که از قبل اجرا شده بیان شده است که در لنکاوی 500 گونه گیاهی مختلف که به 125 خانواده از گیاهان متنوع مربوط می شوند وجود دارند. در بین این گونه ها، 30 مورد یافت شده اند که بومی و خاص این منطقه هستند. پزشکان محلی از ارزش بالایی این گیاهان باخبر هستند و از آنها برای درمان بیماری ها استفاده می نمایند. لنکاوی به دلیل تنوع ارکیده های وحشی خود شهرت جهانی دارد. متاسفانه در گذشته، استخراج بیرویه و بدون جایگزین این گونه کمیاب و خاص باعث شده که ارکیده وحشی لنکاوی به شدت در خطر انقراض باشد. د گونه بسیار زیبا این ارکیده ها عبارتند از: ارکیده خوابیده پفیوفیدیلوم نایووم و ارکیده های رنگارنگ فلانوپسیس فلچوریما.

پوشش گیاهی در لنکاوی به شدت تحت تاثیر عناصر زمین شناسی است. سواحل شرقی این جزیره با درختان استوایی بلند پوشیده شده است. در واقع سواحل شرقی دارای گرانیت و آهک هستند و برای رشد این گونه گیاهی از اهمیت بالای برخوردار می باشند. به دلیل ترکیبات مختلف عناصر در خاک این منطقه است که گونه های گیاهی با تنوع بسیار زیاد در لنکاوی یافت می شوند. همچنین در صخره ها و سواحل شنی نیز جنگل های پراکنده قرار دارند. گونه گیاهی مانگرو در حاشیه رودخانه یافت می شوند و مرز زمین های کشاورزی و جنگل اصلی هستند.

جنگل های لنکاوی دارای ساختار استوایی هستند یعنی بخش از گیاهان که رشد بالایی دارند و احتیاج به نور خورشید زیاد دارند بسیار رشد می نمایند و بالا می روند. به گونه ای که ارتفاعشان از بقیه درختها بیشتر می گردد، سپس در زیر آنها فضا برای رشد گیاهان دیگر فراهم می آید. درست است که میزان بارش باران در لنکاوی بالاست اما وجود این درختان بلند همچون چتر عمل نموده و گیاهان دیگر را از شدت بارش مصون نگه می دارد و آب به طور معقول در اختیار آنها قرار می گیرد. خاک این جزایر به دلیل وجود عناصر زمینی و نیز آب فراوان بسیار حاصل خیز است. در نتیجه علاوه بر درخت های بلند و درختانی با ارتفاع کمتر، سطح زمین پوشیده از انواع بوته هایی سایه دوستی است که برای رشد به محیط خنک تر احتیاج دارند. از این رو می توان گفت پوشش گیاهی در لنکاوی به صورت طبقه ای است.

حیات جانوری در لنکاوی

با توجه به کمبود جمعیت انسانی، گونه های گیاهی مختلف و آب و هوای مناسب گونه های جانوری متعددی اعم از پرندگان، پستانداران و خزندگان در این منطقه وجود دارند. لنکاوی دارای طیف وسیعی از گونه های مختلف پرندگان است. بسیاری از این پرندگان مهاجر هستند و از سواحل آسیای شمالی به این مناطق می آیند تا زمستان را سپری نمایند. اسم لنکاوی از گونه ای عقاب قهوه ای گرفته شده است. در واقع این منطقه زیستگاه اصلی عقاب قهوه ای مالزی است. این عقاب ها بیشتر از ماهی و پستانداران تغذیه می نمایند و نماد لنکاوی هستند. پرنده اصلی این منطقه مرغ ماهی خوار است. مرغان ماهی خوار دریایی موجود در این جزیره از تمامی مرغان دریایی در بریتانیا بیشتر هستند. این پرندگان شمال مانگرو را به عنوان خانه خود برگزیده اند. با توجه به حجم زیاد گیاهان و گل ها بیش از 250 گونه مختلف از پروانه ها در این جزیره ثبت شده اند. بعضی از این پروانه ها بسیار نادر هستند و تنها در لنکاوی یافت می شوند. در خصوص پستانداران نیز باید گفت که تنوعشان بسیار زیاد است زیرا گونه شکارچی در این منطقه کمتر است. بیش از 32 گونه موش و پستانداران کوچک در این جزیره یافت شده اند.

اگر با قایق به گشت زنی در غارهای لنکاوی بپردازید، بدون شک وقتی وارد غارهای آبی این جزیره شدید با انوع گونه های خفاش روبرو می شوید. درون غارها بسیار تاریک است و محل مناسبی برای زندگی خفاش ها می باشد. اکوسیستم به گونه ای است که تعادل حفظ گردد از این رو خفاش ها تنها شکارچیان پستانداران کوچک در لنکاوی نیستند. مارها با توجه به وجود بافت گیاهی بهم تنیده و رودخانه های ریز و درشت بسیار زیاد در لنکاوی، شکارچی اصلی موش ها و پستانداران کوچک هستند. مارهای مختلفی از گونه های متنوع مانند مامبا، افعی، مار آبی و … در این جزیره وجود دارند.

دو گونه میمون پریماتا در لنکاوی وجود دارند. دیگر گونه ای که به واسطه درختان استوایی در این ناحیه حضور دارند ماکاها (نوعی بوزینه) هستند. ماکاهای دم بلند یا ماکاهای خرچنگ خوار و ماکاهای داسکی لیف یا برگ خوار از میمون های موجود در لنکاوی هستند. رنگ این میمون ها سیاه و خاکستری است و دور چشمانشان حلقه سفید رنگی وجود دارد. بنابراین شناسایی آنها بسیار ساده است. این میمون ها در طول روز به دسته های کوچکی تقسیم می شوند و به دنبال غذا می روند اما در هنگام غروب جمع شده و با ساحل می آیند تا به بچه ها خود غذا دهند. بچه ها این گونه میمون ها دارای خز های قهوه ای رنگی بسیار زیبایی هستند. گونه میمون دیگری که در لنکاوی هستند لمورهای پرنده می باشند. حرکت آنها در شب به شکل پرواز پتویی است که پا دارد.

منبع: دلتابان
انتشار: 16 شهریور 1398 بروزرسانی: 7 مهر 1399 گردآورنده: mehrbox.ir شناسه مطلب: 2503

به "پوشش گیاهی و حیات وحش در لنکاوی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پوشش گیاهی و حیات وحش در لنکاوی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید